Доступність посилання

ТОП новини

Напад на представника Курултаю загрожує стабільності в Криму – Джемілєв


Куртсеїт Абдуллаєв в лікарні
Куртсеїт Абдуллаєв в лікарні
Сімферополь – У Сімферополі невідомі напали і жорстоко побили одного з впливових активістів кримськотатарського національного руху, голову Ревізійної комісії Курултаю (загальнонаціонального з’їзду) кримських татар Куртсеїта Абдуллаєва. Як повідомили у Меджлісі, напад стався увечері в четвер, коли той повертався додому. За словами самого Абдуллаєва, невідомі напали зненацька ззаду, вдарили його чимось важким по голові, і, поваливши на землю, били ногами, намагаючись потрапити в обличчя. В Меджлісі кажуть, що це провокація проти кримських татар і намагання дестабілізувати етнополітичну ситуацію на півострові.

Із сильними забоями, рваними ранами і струсом мозку Куртсеїта Абдуллаєва доставили 24 січня ввечері до Республіканської лікарні імені Семашка. Зараз, за повідомленням лікарів, його стан задовільний, він перебуває в нейрохірургічному відділенні.
Били лише в обличчя, по голові. Нічого з кишень не забрали, телефон на місці, гроші, все ціле
Куртсеїт Абдуллаєв

«Так, нудить трохи, як очі закрию, то все починає крутитися. Струс мозку і відкрита черепно-мозкова травма. Вчора зашили. Хтось ззаду вдарив, далі нічого не пам’ятаю. Били лише в обличчя, по голові. У щелепі, кажуть, тріщина… Нічого з кишень не забрали, мобільний телефон на місці, гроші, все ціле», – розповів Куртсеїт Абдуллаєв.

За словами речника кримського главку міліції Ольги Кондрашової, цей випадок внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань і розпочато кримінальне провадження. Як повідомила прес-служба прокуратури Сімферополя, попередньо кримінальне правопорушення кваліфіковане як хуліганство.

Куртсеїт Абдулаєв був і залишається активним учасником кримськотатарського національного руху. В радянські часи переслідувався владою, його неодноразово заарештовували. Уже в новітній час – 2004 року він був звинувачений в організації зіткнень в сімферопольському барі «Коттон-клаб» і на «галявині протесту» в Сімеїзі, в результаті чого травми отримали кілька осіб, в тому числі – постраждали журналісти одного з російських та українських телеканалів. Був засуджений до 9 років ув’язнення. Абдуллаєв свою вину не визнав, а Меджліс розцінив вирок як політично вмотивований. Після президентських виборів і тривалих протестів громадськості його амністував Президент Віктор Ющенко.

Провокація проти Міжнародного форуму чи помста російських націоналістів?

В інтерв’ю Радіо Свобода Куртсеїт Абдуллаєв відмовився говорити на тему, чи може бути напад на нього пов’язаний із його громадською позицією і діяльністю в національному русі. Разом з тим, він не виключив, що цей напад – спроба залякати його і членів Меджлісу.

Водночас, керівник Відділу зовнішніх зв’язків Меджлісу Алі Хамзін назвав цей інцидент продовженням серії провокацій проти кримських татар, яка тягнеться з кінця минулого року – погром «галявини протесту» в Молодіжному, підпал сторожки на місці будівництва Соборної мечеті і спроба провести виставку, яка возвеличує Сталіна.

За словами Хамзіна, «хтось так намагається спровокувати кримських татар на силову відповідь» і зірвати організацію Міжнародного форуму з прав кримськотатарського народу в Україні.

Проведення цього представницького заходу під егідою ОБСЄ ініціює Меджліс. Його скликання планується до кінця нинішнього року, проте досі немає офіційної згоди українського уряду.
Найшвидше, щоб зірвати форум певні сили готові дестабілізувати ситуацію в Криму
Алі Хамзін

«Найшвидше, щоб зірвати форум певні сили готові дестабілізувати ситуацію в Криму, спровокувати якісь зіткнення, щоб переконати ОБСЄ, європейців, щоб цей Форум не відбувся», – вважає Алі Хамзін.

Лідер Меджлісу Мустафа Джемілєв не такий категоричний у висновках. В інтерв’ю для Радіо Свобода він сказав, що не виключає такого підґрунтя нападу на Абдуллаєва, але більш схильний до версії про помсту проросійських радикалів, з якими кримськотатарський активіст відкрито конфліктував. Водночас, Джемілєв каже, що відповідь у будь-якому випадку мають дати правоохоронці.

І Мустафа Джемілєв, і Алі Хамзін переконані, що жорстокий напад на одного з чільних представників Курултаю загрожує етнополітичній стабільності в Криму.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG