Доступність посилання

ТОП новини

Війська Франції в Малі наблизилися до міста Тімбукту


Малійські військові готуються вирушити до міста Ґао, фото 27 січня 2013 року
Малійські військові готуються вирушити до міста Ґао, фото 27 січня 2013 року
Французькі війська повідомили в понеділок, що взяли під контроль аеропорт Тімбукту і основні шляхи, що ведуть до цього захопленого раніше ісламістами міста в західноафриканській державі Малі, стара частина якого є об’єктом світової культурної спадщини ЮНЕСКО.

Як заявив речник військових полковник Тьєррі Буркар, до самого міста будуть входити урядові війська Малі. За його словами, буде зроблено все, щоб уникнути боїв в історичній частині міста.

Тим часом мер Тімбукту повідомив цього ж дня, що ісламісти, які відступають із міста, спалили кілька днів тому унікальну бібліотеку стародавніх рукописів, Інститут Ахмеда-Баби. За його словами, в цій «катастрофі» знищені тисячі старовинних документів.

У суботу урядові війська Малі і військові Франції відновили урядовий контроль над містом Ґао, ще однією з головних твердинь повстанців-ісламістів на півночі Малі – регіоні, який ісламісти контролюють.

Минулого року ісламісти, захопивши Тімбукту, знищили там кілька історичних мечетей і мавзолеїв. Ці пам’ятки належали до суфійського різновиду ісламу, який радикальні ісламісти вважають неправильним.

Франція почала операції проти повстанців у Малі близько двох тижнів тому і нині має в цій державі близько двох з половиною тисяч своїх військових. Рада безпеки ООН раніше санкціонувала введення до Малі спеціальних міжнародних сил під проводом африканських держав і за підтримки європейських та інших держав світу – AFISMA («Міжнародна місія підтримки під африканським керівництвом у Малі»).

Значну частину території Малі на півночі цієї держави контролюють радикальні ісламісти. Їхні угруповання, частина яких пов’язана з терористичною мережею «Аль-Каїда», практично повністю взяли на себе контроль над регіоном після того, як у першій половині минулого року відбили цю частину країни в урядових сил спільно з повстанцями народу туарегів. Туареги спершу односторонньо проголошували там свою «державу Азавад», але потім відмовилися від цього, коли ісламісти відібрали в них контроль над регіоном.
XS
SM
MD
LG