Доступність посилання

ТОП новини

Україна може співпрацювати з Митним союзом як асоційований член – Кожара


Леонід Кожара
Леонід Кожара
Україна не виключає можливості асоційованого членства у Митному союзі. Про це заявив міністр закордонних справ України Леонід Кожара під час зустрічі з представниками Європейської бізнес-асоціації.

За його словами, на сьогодні Україна продовжує переговори з Митним союзом про формат співпраці і сподівається знайти компромісний варіант.

«Я думаю, що це також питання переговорів. Чому? Історія функціонування багатьох економічних утворень говорить про те, що будь-яка країна може знайти точки дотику, яким чином співпрацювати з іншими економічними асоціаціями, і можна говорити про статус асоційованого членства і про часткове приєднання до тих чи інших статутних документів», – сказав міністр.

Кожара зазначив, що в процесі переговорів України з Митним союзом Київ намагатиметься знайти такі точки дотику.

За статутом Митний союз, куди нині входять Росія, Білорусь і Казахстан, не передбачає асоційованого членства.

Водночас, за словами голови МЗС, українська влада цього року поглиблює євроінтеграцію країни.

«Уряд, як і інші органи державної влади, я би сказав, надзвичайно заряджені на виконання домашнього порядку денного, аби Угода про асоціацію між Україною та ЄС була підписана. Водночас, ми вважаємо, що наші стосунки з Росією, з Митним союзом також носять пріоритетний характер, оскільки нині це близько 40 відсотків усієї зовнішньої торгівлі України. Ми шукаємо модальності взаємодії з Митним союзом», – повідомив Кожара.

Як зауважив міністр, для налагодження активного діалогу і співпраці зі стратегічними партнерами України МЗС готує низку візитів керівників держави, наприклад, до Росії – але нині дати візиту Президента Януковича до Москви ще не визначено.
XS
SM
MD
LG