Доступність посилання

ТОП новини

Чи може Україна виграти газову війну з Росією в суді?


Київ – Україна виконала всі зобов’язання перед російським «Газпромом», і наразі юристи вивчають вимоги російського газового монополіста щодо виплати «Нафтогазом України» штрафу за недобір російського природного газу в розмірі 7 мільярдів доларів. Про це в середу на засіданні уряду повідомив мiнiстр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький. Експерти по-різному оцінюють перспективи судового розгляду, якщо конфлікт дійде до Стокгольмського арбітражу.


Згідно з чинним контрактом від 19 січня 2009 року, у 2012 році «Нафтогаз України» повинен був купити 52 мільярди кубометрів російського газу. Мінімальні зобов’язання (так званий take-or-pay) лише для «Нафтогазу» складають 33 мільярди кубометрів газу, а купив він 25 мільярдів (разом «Нафтогаз України» і компанія Ostchem Дмитра Фірташа купили 33 мільярди), підрахували експерти. Відтак 27 січня цього року «Нафтогаз України» за недобір газу отримав від російського «Газпрому» рахунок на 7 мільярдів доларів.

«Виставлений рахунок – за той об’єм, який Україна взагалі не брала, тому я вбачаю, із юридичної точки зору, що Україна виконала всі свої зобов’язання. Тобто Україна сплачувала за поставлений газ і в повному обсязі, і в нас ніяких питань не було. Щодо рахунку, то юристи це вивчають, i ми дамо належну юридичну вiдповiдь. Я впевнений у тому, що ми знайдемо взаєморозуміння з нашими російськими партнерами», – заявив міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький.

Водночас, зазначив міністр, наразі жодних проблем із поставками газу в Україну немає.

«Санкції неможливі»

А тим часом Україна може не платити 7 мільярдів російському «Газпромові» і має досить великі шанси довести свою правоту в суді, вважає експерт з енергетичних питань Володимир Саприкін.

«Під час підписання Харківських угод, нагадаю, було підписано доповнення до контракту про постачання російського газу. Один з пунктів передбачав скасування усіх санкцій як на «Газпром», якщо він недопоставить газ, так і на Україну, якщо вона не буде повністю відбирати газ. Отже, на сьогодні можна стверджувати, що санкції неможливі. Україна просто може не платити», – каже Володимир Саприкін.

Фірташ не радить Україні судитися з Росією

Якщо «Газпром» спробує довести протилежне в Стокгольмському арбітражі, то Україна має подати зустрічний позов, додає експерт і каже, що в України шансів виграти більше. Тим більше, що минулого року «Газпром» програв позов проти чеської філії компанії «РВЕ Трансгаз» з такого ж питання (take-or-pay, чи то «бери або плати»), тоді «Газпром» вимагав 500 мільйонів доларів.

Але український бізнесмен і один з головних гравців на газовому ринку Дмитро Фірташ раніше радив Україні не подавати позов проти Росії. За його словами, з тим, що Україна підписала, їй виграти в Стокгольмі неможливо.

Вступити в Митний союз, і не треба платити?

Ні Україна, ні Росія ніколи стовідсотково не виконували своїх газових зобов’язань, зауважує у коментарі Радіо Свобода президент Київського міжнародного енергетичного клубу Олександр Тодійчук.

«Наприклад, «Газпром» підписав обов’язкову цифру транзиту 110 мільярдів кубічних, а прокачали в попередньому році 84 мільярди. Є інші питання, наприклад, в контракті прописано приблизно так, що в разі разючих змін на ринку газу сторони сядуть для того, щоб відкоригувати ті ціни, які визначаються за діючою формулою. Ми знаємо, що Росія відмовлялася сідати за стіл переговорів з цього приводу», – зазначає Олександр Тодійчук.

Він також звертає увагу на заяву лідера російської ЛДПР Володимира Жириновського цього тижня у Києві: вступайте в Митний союз, і не треба платити.

Попри поширену думку, мiнiстр енергетики та вугiльної промисловостi України Едуард Ставицький заявив у середу, що виставлений Росією семимільярдний рахунок не пов’язаний із фактом підписання Україною договору з міжнародною компанією Shell щодо видобутку сланцевого газу. Але водночас міністр додав, що енергетичне майбутнє України – за нетрадиційним газом. І вже в найближчі 5 років співпраця з Shell може дозволити Україні повністю забезпечувати себе газом, стверджує урядовець.

Експерти погоджуються, що угода з Shell – це крок до енергетичної незалежності України, але є ще відкрите питання, скільки коштуватиме сланцевий газ. Нині за російський газ Україна сплачує приблизно 430 доларів за тисячу кубометрів.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG