Доступність посилання

ТОП новини

Стрес скорочує життя і є основною причиною захворювань


Група британських учених провела всебічне дослідження про вплив стресу на стан здоров’я сучасної людини. Згідно з висновками науковців, людина в середньому втрачає щодня дві години свого життя на різного виду стреси, включно зі зростаючою вартістю прожиткового рівня і тягарем від боргів. Загалом на стреси людина втрачає до 5 років життя. Результати дослідження опубліковані в інтернет-ресурсі Medicalnewstoday.

Дослідження відзначає важливі масові тенденції проявів стресу. У певному віці у людей розвивається страх втратити роботу. При цьому проблемні стосунки в родині також створюють атмосферу напруження серед мільйонів людей на щоденно-рутинному рівні. Учені зазначають, що – як наслідок тривалого напруження і тривоги – люди неспроможні належно концентруватися на своїй праці, що в свою чергу породжує незліченні безсонні ночі, які ще більше поглиблюють конфлікти в родині.

В цьому плані дослідження доводить, що сучасне життя для багатьох людей перетворилося на дуже сумну реальність, в якій домінують повсякденні стреси. Вирішальний момент настає тоді, коли стресова ситуація дається взнаки на здоров’ї людини.

Майже половина учасників експерименту переконана, що стрес є основною причиною захворювань. Біля третини вважає, що самі вони не в стані подолати повсякденні труднощі життя і звертаються за допомогою до фахівців. Однак більшість змушена долати стреси самостійно, і це далеко не завжди є успішною справою.

Учені виділили три десятки причин появи стресів. Серед них: на перших місцях проблеми ожиріння, відчуття приходу старості. Важливими збудниками стресу є фінансові негаразди, як-ото: брак заощаджень, борги і несплата за житло. Дуже сильним стресовим каталізатором є вже згаданий страх втрати праці і пошук нового робочого місця. І далеко не останньою причиною нервувань залишаються конфлікти в родині.

Учені також встановили найбільш поширені прояви повсякденних стресів. Перше місце віддано безсонним ночам. Далі йде втрата впевненості, знижений апетит і сімейні сварки, включно з розривом стосунків. Звісно не обходиться без підвищеного вживання алкогольних напоїв.

Науковці також подають часову тривалість стресів. Понад тридцять годин хвилювань припадає на тиждень. Щороку людина витрачає «на нерви» 744 години. А протягом усього життя 45 243 години. Це час, рівний 1885 днів або понад 5 років.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG