Доступність посилання

ТОП новини

Азербайджанським журналістам погрожують за висвітлення протестів


Подія відбулася, якщо про неї дізналися. За такою логікою намагаються діяти азербайджанські сили безпеки, які погрожують журналістам, які висвітлюють протести в країні. Про одну таку історію розповів Азербайджанській службі Радіо Свобода колега з опозиційної газети «Азадлиґ», що також означає «свобода».

Ельчин Ісмаїлли був одним з небагатьох журналістів, які насмілилися висвітлити протести в місті Ісмаїлли, що розташоване за 150 кілометрів від столиці Баку. Протести були пов’язані з тим, що влада відмовилася закрити місцевий мотель, який місцеві жителі вважають офіційним борделем. Суперечка влади і місцевої громади закінчилася тим, що протестувальники підпалили злощасний мотель, який, за повідомленнями, належить синові одного з міністрів центрального уряду. Ці події відбулися наприкінці січня. І мало хто мав би можливість дізнатися про цю подію, якби кореспондент газети «Азадлиґ» не повідомив про неї з фотографіями з місця подій.

Але щойно фотографії та відео з’явилися в інтернеті, служба безпеки почала «обробляти» журналіста: йому пропонували хабара, погрожували заарештувати і врешті заарештували його брата.

«Мій арешт привернув би занадто багато уваги, бо я – журналіст. То вони заарештували мого брата Ельшана. Я переконаний, що його заарештували через мене. Тепер вони перестали мені погрожувати. Вони думають, що тепер я мовчатиму», – каже журналіст.

Брата репортера, який опублікував небажані кадри протестів, які можна побачити на сайті Радіо Свобода, звинуватили у підбурюванні до порушення громадського порядку. Того ж дня, що і його, заарештували двох лідерів опозиції, яких звинуватили в організації масових заворушень. Тепер, за словами їхнього адвоката, їм загрожує до трьох років тюремного ув’язнення.

Шеф поліції міста, де відбулися заворушення, відкидає звинувачення у замовних арештах і говорить, що брат журналіста брав участь у заворушеннях, що є незаконною діяльністю. І це, мовляв, жодним чином не пов’язано з професійною діяльністю його брата.

Нині Ельчин Ісмаїлли говорить, що хоча залякування припинилися, за ним продовжують стежити. Деякі його колеги та активісти опозиції отримали попередження, щоб вони розірвали з ним усякі контакти.

Останнім часом в Азербайджані почастішали стихійні протести проти корупції в уряді. Одночасно суворішим стало і законодавство. Нині у зв’язку з протестами в місті Ісмаїлли вироку суду очікують 12 осіб.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG