Доступність посилання

ТОП новини

Блокада парламенту: Рибак закликає домовлятися «до упору», УДАР – погудіти


Київ – П’ятнадцятого лютого голови парламентських фракцій мають зібратися на нараду у спікера, щоб домовитися про розблокування роботи Верховної Ради. Втім, представники опозиції та більшості наразі не налаштовані на порозуміння. А експерти вважають, що в цій ситуації буде важко домовитися так, аби одна зі сторін не втратила політичного обличчя.

За словами голови Верховної Ради Володимира Рибака, неприйнятною є ситуація, щоб «люди обрали парламент, а він не працював». Спікер пропонує головам фракцій зачинитися в його кабінеті й не виходити доти, доки не буде досягнуто домовленості про поновлення роботи.

Разом із цим спікер наголосив, що силове розблокування Ради є неприйнятним, так само, як і проведення пленарного засідання в якійсь іншій будівлі.

Володимир Рибак також зазначив, що не розглядає можливості дострокових виборів.

Спікер усе може вирішити особисто – Соболєв

Заступник голови фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв зазначає, що опозиція не відступиться від своєї вимоги – аби депутати голосували в парламенті персонально.
Рибак може власною волею увести так звану сенсорну кнопку або запровадити голосування в парламенті підняттям руки чи бюлетенями
Сергій Соболєв

«Рибак може власною волею ввести так звану сенсорну кнопку або запровадити голосування в парламенті підняттям руки чи бюлетенями. І всі питання моментально вирішуються. Домовитися дуже легко, але чи піде на це Партія регіонів, в якої немає ніякої більшості? Я маю великі сумніви. Тому вони чіплятимуться до останнього, щоб не вводити персональне голосування», – каже Сергій Соболєв.

Тієї ж думки дотримуються у фракції партії УДАР, депутати від якої забезпечують блокування парламентської трибуни. Депутат-ударівець Валентин Наливайченко наголошує, що представники парламентської більшості мають виявити політичну волю і підтримати персональне голосування.

«Ми нічого не блокуємо – ми просто працюємо в парламенті: і вдень, і вночі. Ми вимагаємо чітко дотримуватися законодавства», – зазначає Валентин Наливайченко.

Сенсорної кнопки нема в Конституції – Чечетов

Лідер фракції Компартії Петро Симоненко вважає, що влада і опозиція не зацікавлені в тому, щоб парламент відновив роботу. За його словами, «очевидно, що не ставиться за мету сьогодні організувати роботу парламенту, а мова йде про протистояння двох олігархічних кланів: один під помаранчевими знаменами, а інший – під біло-голубими».

Перший заступник голови фракції Партії регіонів Михайло Чечетов зазначає, що їхня політична сила не може дозволити, щоб з нею говорили мовою ультиматумів, до того ж опозиція висуває неконституційні вимоги.
Парламент як якась забігайлівка: по ночах горілку п’ють, варениками закусюють. Такого паплюження парламенту ще не було!
Михайло Чечетов

«Парламент, як якась забігайлівка: по ночах горілку п’ють, варениками закусюють. Такого паплюження парламенту ще не було! Разом із громадськістю ми присоромимо їх і примусимо працювати. Де записано, що сенсорна кнопка повинна бути? Такого ж нема в Конституції!» – коментує ситуацію Михайло Чечетов.

Компроміс чи перевибори?

Представники влади вважають, що зараз опозиція, блокуючи парламент, дискредитує насамперед себе. Якщо ж блокування парламенту триватиме, то Михайло Чечетов не виключає проведення позачергових виборів, причому за новим виборчим законом.

«Скоро комусь цей вареник поперек горла застрягне! Ми на п’ять хвилин розблокуємо Верховну Раду, як на харківських угодах – інтелігентно, культурно, щоб нікому зачіску не зіпсувати – ухвалимо зміни до закону і підемо на перевибори по мажоритарній системі. Якщо будуть вибори по мажоритарці, то ті, хто вареники їдять, не пройдуть. А у нас буде триста депутатів!» – обіцяє депутат-регіонал.

Натомість політолог Володимир Фесенко вважає, що опозиція – передусім партія УДАР – наразі виграють від того, що послідовно вимагають персонального голосування народних депутатів. Затягування блокування не в інтересах ані влади, ані опозиції, проте передумов для компромісу ще немає.

«Якраз у тому і проблема зараз, що обидві сторони переймаються тим, щоб зберегти політичне обличчя, щоб не виглядати стороною, яка програла. У першу чергу це стосується опозиції. Одностороннє розблокування виглядатиме, як програш опозиції», – переконаний Володимир Фесенко.

Тим часом, фракція партії УДАР закликала автомобілістів підтримати вимогу опозиції про персональне голосування народних обранців. Ударівці закликають водіїв 15 лютого о десятій годині ранку натиснути кнопку сигналу на кермі й дати сигнал владі, що депутат має голосувати особисто.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG