Доступність посилання

ТОП новини

Українцям покажуть їхнього «Ван Гога», генія-відлюдника


Картини «українського Ван Гога» оселили у музеї Шевченка
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:27 0:00

Картини «українського Ван Гога» оселили у музеї Шевченка

Київ – Українцям пропонують познайомитися з творчістю Леоніда Литвина (Олександра Литвинова) – українського художника, який тривалий час був невідомий глядачеві: спочатку через небажання коритися правилам режиму, а згодом – через свою відлюдькуватість. Радіо Свобода вдалося побачити деякі з його картин, які у п’ятницю передали до колекції Національного музею Тараса Шевченка.

Леоніда Литвина називають «українським Ван Гогом», а його картини – «унікальним відкриттям» для світового і українського живопису. Водночас експерти констатують, що визнання художника є набагато меншим, ніж він того заслуговує, адже нині знайти когось, хто б знав бодай щось про митця, дуже складно. Все через те, що унікальний стиль, котрий не мав нічого спільного з соцреалізмом, свого часу не визнала ні публіка, ні Спілка художників. Тож Леонід Литвин втратив не лише можливість, але і бажання показувати свої роботи широкому загалу.

Рятувати живописця довелося письменникові і публіцисту Іванові Дзюбі, який випадково ознайомився з творчістю Леоніда Литвина наприкінці 1980-х років. Тоді маленька виставка митця вразила Дзюбу силою кольору та відсутністю навмисності у сюжетах. Пізніше він очікував нових експозицій художника, однак їх не було. Тож письменник разом зі своєю дружиною відшукав самобутнього художника самотужки.

«Побував у його хаті, побачив, як він живе. Мене вразило його життя відлюдника, людини, яка зосереджена тільки на своїй творчості. Він живе цілком сильним і дуже суб’єктивним сприйняттям того, що він бачить: він просто малює те, що бачить, але з величезною силою переживання, сугестією», – говорить Іван Дзюба.

Україна може втратити таку глибу! – художниця

За все своє життя 78-річний Леонід Литвин мав лише дві виставки, у 1989-му та у 2000 році, останню з яких організувало саме подружжя Дзюб. Втім, скільки ж усього картин у творчому доробку художника, наразі не можуть сказати навіть вони, адже показує роботи він неохоче, складаючи їх на горищі свого будинку, та загалом є не публічною людиною.

Попри це, тих небагатьох картин, що таки доступні широкому загалові, художниці-живописцю Вірі Кулебі-Бариновій достатньо, щоб порівнювати стиль Леоніда Литвина зі стилем Катерини Білокур та Марії Примаченко. Особливо ж у творах митця майстриню вражає його вміння компонувати кольори.

«Він пише і виражає свої роботи тільки через свою душу. У нього надзвичайно професійні твори. І водночас у них є щось наївне. Їх можна розпорошити по світу. Колекціонери їх скуплять задешево. Але Україна втратить таку глибу! Чому про нього мало знають? Бо він замкнувся сам в собі», – каже художниця.

Наразі ж про Леоніда Литвина (справжнє ім’я якого Олександр Литвинов) знято фільм, який зовсім скоро планують продемонструвати.

Окрім того, художник має ще одну можливість стати набагато ближчим до свого глядача: 21 лютого у Національному музеї Тараса Шевченка відбудеться його виставка, організована за сприяння бізнесменів та меценатів, яким не байдужа доля митця. Увазі публіки буде запропоновано близько 40 робіт Литвина, які нині стали частиною колекції музею.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG