Доступність посилання

ТОП новини

Донецький музей Василя Стуса – у бібліотеці імені Надії Крупської


Донецьк – До 75-річчя з дня народження Василя Стуса місцеві активісти висловили ініціативу перейменувати обласну бібліотеку на його честь. Зараз бібліотека носить ім’я дружини «вождя пролетаріату» Надії Крупської.

Ініціатива надати бібліотеці ім’я відомого письменника належить обласному товариству «Просвіта». Зокрема, заступниця голови організації Марія Олійник упевнена, що музей, який наприкінці минулого року відкрили у стінах бібліотеки, не повинен існувати під дахом закладу, що носить ім’я дружини Леніна.

«Повинно бути рішення їхнього колективу – 200 осіб. І повинне бути громадське обговорення. Спочатку хай винесуть на сесію, там будуть рішення цих комісій. Там будуть рішення фракцій. Це ж абсурд, подумайте тільки: всунули музей Стуса в бібліотеку, яка категорично не сприймає назву Стуса», – упевнена Марія Олійник.

Донеччани хочуть, як і раніше, «ходити до Крупської»?

У самій бібліотеці не дуже хочуть змінювати ім'я. Директор закладу Людмила Новакова каже, що люди вже звикли до назви, вона стала прозивним ім'ям, і всі кажуть: «пішов до Крупської». До того ж вона наголошує на тому, що особисто Надія Костянтинівна сприяла відкриттю цієї бібліотеки в шахтарській столиці.

«Мені незрозуміла сама постановка питання. Ті, хто хоче перейменувати нашу бібліотеку, чомусь розглядають Крупську як дружину вождя революції. Але ми стоїмо на своєму. Крупська була біля витоків розвитку бібліотечної справи. Вона посприяла тому, щоб побудували цю будівлю в Донецьку. З нею товаришували жінки Донбасу, вони до неї звернулися. Мовляв, у Донецьку немає приміщення для розвитку бібліотеки. І вона написала клопотання. Зрозуміло, що вона у ЦК КПРС зверталася або у Раду Міністрів, тобто мені важко зараз сказати».

Суспільство не готове?

Донецька обласна та міська влада не дуже схвально поставилася до ініціативи перейменування бібліотеки. І донецький міський голова, і голова Донецької облдержадміністрації вважають, що це питання має пройти громадські обговорення.

Політолог та голова донецького обласного «Комітету виборців України» Сергій Ткаченко вважає: «Є певна сталість свідомості, яка законсервувалася на рівні Радянського Союзу. Я думаю, це теж є. Тобто нерозуміння певних цінностей. Тому виникають ці ідеологічні війни. Єдине, до чого ми повинні йти – це до просвіти людей. Я думаю, що зараз свідомість змінюється набагато швидше. Але те, що цієї свідомості зараз не вистачає для того, щоб приймати нормальні виважені рішення щодо перейменування бібліотеки – це факт. Робити за відсутності розуміння людей, про що іде мова – це, певною мірою, революційний шлях, який теж не призводить до нормальних результатів».

Надати обласній бібліотеці ім'я Василя Стуса намагаються вже вдруге. Кілька років тому студенти Донецького національного університету, який закінчив Стус, висували ідею надати цьому навчальному закладу ім'я поета. Але поки в Донецьку навіть вулиця, де він мешкав і де й досі живуть його родичі, не отримала його імені.
  • Зображення 16x9

    Олена Поволяєва

    На Радіо Свобода з жовтня 2011-го року. Народилася, виросла, живу та працюю в Донецьку. У 2009-му році отримала ступінь магістра журналістики та диплом з відзнакою в Донецькому національному університеті. Цікавлюся документальним та радикальним кіно, сучасним мистецтвом, літературою. Катаюся на роликах, подорожую.

    Olena Povoliaieva | Создайте свою визитку


ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG