Доступність посилання

ТОП новини

Олександр Янукович не міг стати мільярдером легальними методами – експерт


Київ – 1 мільярд 700 мільйонів гривень становили за один рік сумарні активи холдингу МАКО, очолюваного Олександром Януковичем. Такими є результати перевірки фінансової звітності, здійсненої аудиторською компанією PricewaterhouseCoopers. Компанія Януковича-молодшого відзначає, що вперше розкрила фінансові результати своєї діяльності за 2010–2011 роки. Швидке збагачення сина Президента є одним з прикладів того, що в Україні зникає чесний бізнес, а гору беруть ті, хто має зв’язки у владі та не гребує рейдерськими схемами, стверджують деякі експерти. Вони також наголошують, що така ситуація – одна із причин непривабливості України для інвесторів. Натомість син Президента України наголошує на максимальній прозорості свого бізнесу.

Надшвидке зростання статків президентського сина є логічним наслідком становлення диктатури в Україні, переконує член парламентського комітету з питань податкової та митної політики, депутат від «Батьківщини» Сергій Терьохін. На його думку, без всебічної підтримки з боку влади, легальними методами Олександр Янукович навряд чи зміг стати мільярдером.

«Якби Янукович вигадав щось таке, як Білл Гейтс чи Марк Цукерберг, тоді можна. Але якщо його активи переважно складаються з металургійних заводів, обленерго, всього того, що він не вигадав, тоді ніяк! Я не хотів би ставити на майдані Незалежності ешафот, не ті часи, але мені здається, що, віртуально кажучи, воно цим і закінчиться», – наголошує Терьохін.

Нерівні можливості громадян у бізнесі унеможливлюють становлення середнього класу, призводять до зубожіння населення і можуть стати причиною революційної ситуації, відзначає Сергій Терьохін.

Людина вкладає кошти, робить інвестиції – Лук’янов

Але інформація про прибутки Олександра Януковича може містити певні перебільшення, припускає у коментарі для Радіо Свобода перший заступник голови парламентського комітету з питань підприємництва, депутат від Партії регіонів Владислав Лук’янов. Водночас немає точних даних про стан підприємств, що належать синові Президента, зауважує регіонал.

«Я неодноразово обговорював питання щодо бізнесу досить багатьох людей, які перші чи другі щаблі рейтингів посідають начебто. Потім з’ясовувалося, що цей бізнес у кредитах, що величезні збитки на підприємствах, і людина вкладає кошти, робить інвестиції і вирішує долю не тільки підприємства, а й міста, де воно розташоване», – розповідає Лук’янов.

Відтак журналісти мають нести відповідальність за маніпулювання даними про статки можновладців, а посадовці та їхні родичі повинні звітувати про свої прибутки, наголошує Владислав Лук’янов.

Український бізнесмен не бачить перспектив – Новак

Утім, нечесний бізнес посадовців, який ними ж і «кришується», став в Україні нормою, зауважує голова Комітету економістів України Андрій Новак. Це вже розуміють і далеко за її межами, що значно зменшує шанси на відновлення української економіки хоча б у перспективі, вважає експерт.

«Ми спостерігаємо рейдерські захоплення власності, і у більшості цих справ стежка веде до найвищих посадових осіб, а також їхніх родин чи бізнес-партнерів. Найгірше, що така ситуація має вплив не лише на тих, хто постраждав від рейдерських захоплень. Ця ситуація відлякує від України вже не тільки зовнішніх інвесторів, але й внутрішніх. Навіть український бізнесмен не бачить перспектив в українській економічній і політичній системах», – зазначає Новак.

Сам Олександр Янукович в інтерв’ю «Донецьким новинам» заявляв, що все, чим він займається, «відповідає законам» і його бізнес є «максимально прозорим».

Президентський син вперше потрапив до рейтингу найбагатших людей України за версією журналу «Кореспондент» у 2011 році. Тоді статки Олександра Януковича оцінювалися у 130 мільйонів доларів.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG