Доступність посилання

ТОП новини

Учасники групи «Першого грудня» виступили з відкритою заявою до українців


Київ – Напередодні саміту України і Європейського Союзу, що відбудеться 25 лютого цього року в Брюсселі, учасники ініціативної групи «Першого грудня» звернулися із відкритою заявою до українців, щоб привернути увагу суспільства до напрямку руху України. Вибір майбутнього повинен ґрунтуватися на цінностях, які культивуються Європейським Союзом, а основоположні документи союзів пострадянських партнерів України переслідують лише меркантильні цілі, йдеться у заяві. Щоб донести свої позиції, учасники групи «Першого грудня» організовуюсь серію зустрічей в різних містах України, що повинні з’єднати українців духовно. Після Кам’янця-Подільського 20 лютого така зустріч відбулася в Києві.

Курс 20-го століття, що був побудований на ненависті, негативі, вже вичерпався, пояснює філософ, дисидент та багаторічний політв’язень радянських таборів Євген Сверстюк. Треба будувати нове життя і ставати моральними авторитетами одне для одного, а не шукати їх зі сторони.

У відкритій заяві до українців напередодні саміту України і Європейського Союзу учасники групи «Першого грудня», серед яких В’ячеслав Брюховецький, кардинал Любомир Гузар, Євген Сверстюк, Іван Дзюба, Мирослав Маринович, наголосили: Митний союз ­– це одна офіційна російська мова, Євросоюз – 23. Євген Сверстюк нагадав, що гасло ЄС – «Єдність в багатоманітності», відтак, за його словами, варто забути про толерантність у стосунках із негідниками.

«Досить скаржитись на темряву, запаліть свічку. Не вдаваймо з себе добрих, толеруючи негідників. Негідників дуже багато, вони дивляться тобі в очі, чи ти подаси їм руку. Ні, не подам», – чітко заявив Сверстюк.

В’ячеслав Брюховецький та Євген Сверстюк
В’ячеслав Брюховецький та Євген Сверстюк

Діяти треба вже зараз – Брюховецький

Щоб кудись плисти, треба спочатку домовитись, як діяти, ще на березі. І домовитись щодо фундаментальних, засадничих речей. Як відповідь на виклики, які постають перед Україною і кожним її громадянином, учасники групи «Першого грудня» запропонували «Українську хартію вільної людини» – документ, який ухвалено 1 грудня 2012 року до 21-ї річниці референдуму за незалежність України. У ній немає нічого нового, пояснює один зі співавторів Хартії, почесний президент Національного університету «Києво-Могилянська академія», Герой України, доктор філологічних наук В’ячеслав Брюховецький, але вона нагадує, що саме люди, об’єднавшись, можуть змінити те, що робиться навколо і діяти треба вже зараз.

Негідників, які сьогодні при владі, меншість, але вони об’єднані твердою дисципліною, грошима, злочинами
В’ячеслав Брюховецький

«Щоразу ми хотіли, щоб прийшов хтось, якийсь розумний дядько і сказав нам, куди йти і ми тоді спокійно підемо за ним. Але приходили завжди кілька дядьків або й тьоток, і після того, як ми їм повірили, вони почали з’ясовувати, хто з них розумніший і хто може бути лідером. Тоді все розколювалось тому, що не були вибудовані горизонтальні зв’язки між нами, ми губили одне одного. А ця Хартія і діяльність нашої групи спрямована на те, щоб ми одне одного пізнали. Негідників, які сьогодні при владі, меншість, але вони об’єднані, об’єднані твердою дисципліною, грошима, злочинами, чим завгодно. А ми роз’єднані, тому, що в нас немає відчуття ліктя, що я не один, а таких, як я, мільйони», – наголосив В’ячеслав Брюховецький.

Це виклик кожному особисто – Друзенко

Учасники ініціативної групи «Першого грудня» не є проповідниками, що вказують як жити, пояснює правник, фахівець із конституційного та європейського права, перекладач, публіцист Геннадій Друзенко. У «Хартії вільної людини» вони просто вербалізували те, що вже є в душі кожного українця, і вона як ніколи важлива у виборі майбутнього, виборі між ЄС і Митним союзом.

«Це виклик, але виклик не суспільству, виклик кожному особисто. Хартія – перший документ, який не є рефлекторним. Вона не говорить: хтось сказав це, а ми з цим не погоджуємось. Вона взагалі нікого не критикує. Вона говорить: а давайте казати по-іншому. Це, можливо, найбільша відповідь на той урок, який ми мали винести з 2004-2005 років, коли ми об’єднались, красиво виграли, але залишились на руїнах. Щоб не повторити цю трагедію, Хартія говорить: давайте визначимось насамперед з засадничих речами: що таке нація, яку країну ми будуємо і які цінності сповідуємо», – пояснює Друзенко.

Ініціативна група «Першого грудня» – об’єднання, створене у 20-у річницю референдуму за незалежність України відомими інтелектуалами та громадськими діячами. Серед основних завдань групи – «сформувати критичну масу громадян, які здатні жити у свободі та правді і брати відповідальність за свої вчинки».

  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG