Доступність посилання

ТОП новини

Фома: «Я перейшов на українську і не жалкую»


Соліст гурту «Мандри» Сергій Фоменко
Соліст гурту «Мандри» Сергій Фоменко
Київ – В Україні українську мову потрібно захищати від політиків. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода заявив лідер гурту «Мандри» Сергій Фоменко (Фома). На його думку, українську мову можна зробити модною через популяризацію у мас-медіа, кіно та музику. Відтак, каже Фома, без державної підтримки тут не обійтися.

– Чи потрібно в Україні захищати рідну мову, і якщо так, то яку?

– На жаль, в Україні потрібно захищати рідну мову. Захищати і підтримувати якомога ширшими народними масами і зусиллями усього українського народу на всіх рівнях.

– Тобто, захищати потрібно українську?

– Звичайно, українську.

– А захищати від кого?

– Захищати від людей на прізвища Колесніченки і Ківалови, від «товаріщєй із совєцього прошлого».

– А як би Ви могли охарактеризувати зараз стан української мови в Україні?

– Нею розмовляють, її люблять, це жива дуже популярна мова. Але через політичні ігрища, через політиканів це перетворюється на якийсь фарс.

– Тобто, на Вашу думку проблема лише у політиках?

– Тільки у них.

– А як Ви можете оцінити такий факт, коли, наприклад, у їдальні, кафе, ресторані чи барі офіціантка, яка сама з села Чернігівської чи Житомирської області звертається до Вас російською, чи так званою російською, або вона думає, що це російська…

– Так, вона думає, що вона говорить російською. Справа у тому, що це має бути серйозна державна робота та робота мас-медіа. Українська мова стає популярною через мас-медіа, через музичний продукт, кіно. Українська мова має звучати скрізь. Тоді люди, які ще не ідентифікували себе, розуміють, що українською багато говорять, українською є класна музика, класні фільми, вони теж починають говорити українською. Все це дуже просто. Це, даруйте, стадний рефлекс.

– Як, на Вашу думку, можна зробити українську мову модною?

– Для мене вона стала модною після того, як я почув перші записи українських рок-груп українською мовою. Я одразу зрозумів, що це дуже кльова мова для життя, для музики. І я, як російськомовний хлопчик з Києва, а я був російськомовним, коли навчався у школі, з 23 років свідомо перейшов на українську. Я ні у якому разі про це ніколи не жалкую. Навпаки, я дуже щасливий, що ідентифікував себе.

– У багатьох у свідомості залишається стереотип, що українська мова – це мова периферії чи села. Як цей комплекс вибити?

– Дуже багато прогресивних, модних людей говорять українською. І це є нормальний приклад. Але зараз ми існуємо в абсолютно «бєзпрєдєльній» системі – це хаос, бардак, жах… Коли людина, яка сидить у кріслі прем’єр-міністра, вона у досить поважному віці, старенькому, не може зв’язати двох слів українською. Це викликає сміх і жах.

– Тобто, виходить, що без державної підтримки не обійтися?

– Знаєте, у Росії щороку сотні мільйонів доларів йдуть на те, щоб підтримувати російську культуру, російську мову, оскільки, можливо, це найважливіша річ, яка ідентифікує державу. Саме тому В. В. Путін нагородив Колесниченка з Ківаловим та ще кількох персонажів орденом Пушкіна. Він, як президент своєї країни, нагородив людей в іншій країні, які отримують гроші від України. Президент Росії розуміє, як це важливо підтримувати російську мову. А от прем’єр-міністр України нею (українською) не може зв’язати кількох слів.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG