Доступність посилання

ТОП новини

Українська нафтопереробка стане «Сімейним» бізнесом?


«Енергетична Свобода» – це спільний проект Радіо Свобода та Інституту енергетичних стратегій. Ставте свої питання у режимі коментарів, а також на нашій сторінці у мережі Facebook і отримайте відповіді експертів. Також пропонуйте теми, які для Вас є цікавими.

Київ – Бажання урядовців запровадити мита на імпортні нафтопродукти може свідчити про початок перерозподілу нафтопереробного бізнесу в Україні. Так вважають деякі експерти. На їхню думку, це ніяким чином не стимулюватиме нафтопереробку в Україні. До того ж, це призведе до значного подорожчання нафтопродуктів на внутрішньому ринку.

Про перспективу введення ввізних мит на імпортні нафтопродукти українські чиновники говорять давно. Минулого року тодішній міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко заявив, що мита буде введено з 1 грудня 2012 року. Це, за його словами, мало б забезпечити роботу українських нафтопереробних заводів. Тепер про це заявив наступник Юрія Бойка Едуард Ставицький.
Уряд опрацьовує моменти стимулювання нафтопереробки. Може бути розглянуте питання щодо ввізних мит
Едуард Ставицький

«Вже у березні ми відновимо переробку на одному із заводів, – говорить Ставицький. – Йдеться про запуск Одеського НПЗ. Сподіваюся, що ми також перейдемо до питання щодо Лисичанського. Уряд зараз опрацьовує певні моменти щодо стимулювання нафтопереробки у нашій державі. Може бути розглянуте питання щодо ввізних мит».

Якщо мита таки будуть введені – нафтопродукти стануть дорожчими.
Нафтопродукти будуть дорожчі
Олексій Жук

«Нафтопродукти будуть дорожчі. Можливо, у кінцевого споживача буде менший вибір. Імпортери будуть це імпортувати, допоки їм буде цікаво. У всьому має бути економічна зацікавленість», – зазнаначив у розмові з Радіо Свобода Олексій Жук, начальник комерційного відділу компанії «БНК-Україна», яка займається імпортом білоруських нафтопродуктів.

Плюс 1,8 гривні за літр

Після запровадження мит, за словами експерта ринку нафтопродуктів Геннадія Рябцева, ціна літра бензину у кращому разі зросте на 1,8 гривні.

«Вже не йдеться про 130 євро на тонні, – наголошує Рябцев. – Апетити у так званих вітчизняних виробників вже збільшилися. Вже йдеться про 160–180 євро з тонни. У цьому випадку зростання цін на ринку буде щонайменше 1,6–1,8 гривні на літрі. Це економічно обґрунтоване зростання. Проте є ще так зване ажіотажне зростання, яким можуть скористатися деякі трейдери. Тоді зростання може бути непередбачуваним».

Разом з тим, на переконання експертів, саме введення мит на імпортні нафтопродукти ніяким чином не відновить виробництво в Україні, оскільки для цього, насамперед, потрібно вкласти гроші у модернізацію нафтопереробних підприємств. А чергову спробу запровадити їх фахівці називають лобізмом.

Лисичанський нафтопереробний завод, який належить корпорації ТНК-ВР, зупинив роботу минулого року. Також минулого року стало відомо, що ТНК-ВР хоче продати цей завод. Головними претендентами на купівлю Лисичанського НПЗ називають Group DF Дмитра Фірташа та групу компаній «Газ Україна», яку пов’язують із родиною Януковича. У мас-медіа навіть з’являлося повідомлення про продаж НПЗ саме цій компанії. Але потім стало відомо, що завод поки що ще не проданий.

Що ж до Одеського НПЗ, 99% акцій якого належить російській компанії «Лукойл», то він був зупинений у жовтні 2010 року через економічну ситуацію та зміну схеми поставок нафти. Тоді Україна почала використовувати нафтопровід «Одеса-Броди» у реверсному напрямку, з Одеси до Бродів, для поставок нафти із Венесуели до Білорусі. Відповідно, «Лукойл» втратив можливість отримувати російську нафту із Бродів до Одеси. Як наслідок, завод зупинився. Але головною причиною залишається технічний стан Одеського НПЗ. Попри проведену реконструкцію, він не здатний випускати пальне класу Євро-3 і Євро-4. Тому «Лукойл» вже третій рік шукає покупця на свій нафтовий бізнес в Україні.

Одеський ППЗ перейде «Сім’ї»?

Як повідомив Радіо Свобода президент асоціації «Об’єднання операторів ринку нафтопродуктів» Леонід Косянчук, наразі компанія «Лукойл» досягла домовленостей про продаж Одеського НПЗ групі компаній «Газ Україна». І зараз, каже Косянчук, на підприємстві проводять аудит.

«Цей завод «Лукойл» не запустить ніколи, оскільки йому немає де взяти нафту за нормальною ціною, – зазначає Косянчук. – Таким чином досягнуті домовленості. «Газ Україна» купує цей завод у «Лукойла». Він його з радістю передасть. Сьогодні на заводі працює аудит від цієї компанії, він оцінює активи. Якщо ця оборудка буде прокручена, тоді відповідним чином потрібно буде надавати якісь преференції цій компанії».

«Газ Україна» проти Коломойського

Яким же чином можна буде вирішити питання із постачанням нафти на Одеський НПЗ? За словами Леоніда Косянчука, тут можливо кілька сценаріїв.
Можливо, Ігоря Коломойського посунуть у цьому бізнесі. До цього все йде
Леонід Косянчук

«Може бути переграна вся ця ситуація з трубою, – припускає експерт. – Можливо, Ігоря Валерійовича (Коломойського – ред.) посунуть у цьому бізнесі. Як показала практика і події за останні півроку, до цього все йде. Або заберуть у нього «Ексим» (компанія-порт для морської перевалки нафти і нафтопродуктів, яка є найбільшою в Україні – ред.) і зроблять тут перевалку, а нафтопровід «Одеса-Броди» пустять у реверсному напрямку. Або ж вирішать питання з передачею Татарстану його частку в «Укртатнафті». Таким чином відсторонять Ігоря Валерійовича від «Укртатнафти», тобто від Кременчуцького НПЗ».

Фахівці стверджують, що спроба запустити роботу Одеського НПЗ в Україні може обернутися втратами для бюджету України. Адже нафту для заводу можна доставити лише морським шляхом. А це робить на 20% дорожчою вартість сировини і вироблених нафтопродуктів. Також технічна відсталість Одеського НПЗ і глибина переробки у 60% не дозволить якісно використовувати нафту. А тому група компаній «Газ Україна» буде лобіювати безмитне ввезення нафти і нульову ставку ПДВ на продаж нафтопродуктів. Лише за таких умов потенційний власник Одеського НПЗ зможе заробити на роботі заводу.

Упродовж 2012 року нафто- та газопереробні заводи в Україні скоротили переробку нафтової сировини вдвічі – до 4,6 мільйона тонн.

«Енергетична Свобода» – це спільний проект Радіо Свобода та Інституту енергетичних стратегій. Ставте свої питання у режимі коментарів, а також на нашій сторінці у мережі Facebook і отримайте відповіді експертів. Також пропонуйте теми, які для Вас є цікавими.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG