Доступність посилання

ТОП новини

Обама взявся покращувати виборчу систему США


У той час, як американці пишаються тим, що у їх країні панує демократія, дехто з них говорить, що виборчий процес проходить не так, як повинен би. Зокрема довжелезні черги на дільницях у день останніх президентських виборів призвели до того, що президент Барака Обама закликав провести реформи у питанні, як голосують американці.

Відсяткувавши своє переобрання на другий термін у листопаді минулого року, президент Обама разом з тим визнав, що процес голосування є далеким від досконалого:

«Чи ви голосували уперше в своєму житті, чи надто довго стояли у черзі, - до речі, ми мусимо це виправити».

У цьогорічній «Промові про стан держави» у лютому президент заявив, що довге стояння у чергах на дільницях – це зрада американським ідеалам. Він розповів історію 102-річної Дезілін Віктор з Маямі:

«Коли Дезілін прийшла на дільницю їй сказали, що не виключено своєї черги їй доведеться чекати 6 годин. І чекаючи, вона переживала не про свою втому чи свої хворі ноги а про те, чи вистоять і зможуть проголосувати такі, як вона».

Барак Обама оголосив, що спеціальна комісія, до якої входять кращі юристи його виборчої кампанії, детально проаналізує процес. І у час, поки комісія шукає вирішення проблемі, інші дискутують на тему – що ж не так з виборами в Америці? У «Heritage Foundation» у Вашингтоні Ганс фон Спаковскі говорить, що Барак Обама перебільшив масштаби проблеми:

«Був створений міф, що всі мусили стояти у довжелезних чергах у день виборів. Але ж ми знаємо що це не правда. Массачусетський Інститут Технологій провів спеціальне дослідження, яке показало, що середньостатистичний час очікування по країні склав лише 14 хвилин».

Але найстаріша демократія світу може покращити і цей показник, говорить Дейвид Бекер з Мережі благодійних трастів П’ю, який і допомагає штатам удосконалити електоральну процедуру. За його словами, у довгих чергах треба винуватити застарілу систему реєстрації виборців:

«Неточні, застарілі реєстри виборців є чи не основною причиною цих проблем. Все це разом з проблемами на дільницях, чергами і тимчасовими бюлетенями створюють затримки і коштують державі додаткових витрат».

Бекер хоче запровадити кращу автоматизацію процесу, щоб дедалі більше штатів дозволяли виборцям реєструватися через Інтернет. А фон Спаковскі каже, що багато штатів уже запровадили необхідні реформи, перевіряючи, чи виборець часом не переїхав у інший штат і не зареєструвався відразу у двох штатах одночасно. За його словами, президентська комісія просто повторює уже зроблену урядовою комісією роботу, в якій засідають члени, призначені не Бараком Обамою:

«Урядова комісія для цих цілей була створена ще у 2002-му році Конгресом США. І її робота полягала у тому, щоби давати рекомендації штатам, як можна було б покращити виборчий процес».

Втім, Дейвид Бекер вірить, що комісія президента Обами таки принесе щось нове:

«Коли люди на рівні штату, на рівні країни кажуть, що це важливо. Коли вони кажуть, що американська демократія є взірцем для решти світу і на нас покладено відповідальність виправити і покращити ситуацію в країні, то це дуже добре. Гадаю, комісія президента лише додасть корисних змін у цей процес».

І якщо так станеться, то Дезілін Віктор як і інші виборці одного дня зрозуміють, що реалізовувати своє конституційне право вибору їм стало набагато легше, ніж це було колись.

(Передрук з «Голосу Америки»)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG