Доступність посилання

ТОП новини

Влада змушує Меджліс вивести на вулиці тисячі кримських татар – Джемілєв


Мітинг у Сімферополі до Дня захисту прав людини, 10 грудня 2012 року
Мітинг у Сімферополі до Дня захисту прав людини, 10 грудня 2012 року
Сімферополь – Меджліс кримськотатарського народу готовий вивести на вулиці тисячі кримських татар, якщо влада перешкоджатиме традиційному вшануванню пам’яті жертв депортації, що відзначається 18 травня. Про це Радіо Свобода заявив голова Меджлісу, народний депутат України Мустафа Джемілєв. Напередодні міська влада відхилила його прохання щодо сприяння Меджлісові у проведенні на центральному майдані міста жалобних заходів. Лідери кримських татар кажуть, що урядовці провокують серйозне загострення етнополітичної ситуації в регіоні.

Попри протидію влади, Меджліс планує проводити жалобні заходи на вшанування пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу за сценарієм попередніх років – напередодні Дня жалоби, увечері 17 травня, на центральному майдані Сімферополя пройде масова акція кримськотатарської молоді «Запали вогник у своєму серці», а наступного дня, 18 травня, – організований Меджлісом Всекримський жалобний мітинг. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода заявив лідер Меджлісу Мустафа Джемілєв.
Мустафа Джемілєв
Мустафа Джемілєв

Він назвав «провокацією влади» відмову чиновників Сімферопольського міськвиконкому погодити запропоновані Меджлісом традиційні заходи до Дня жалоби. За словами Джемілєва, у Меджлісі це розцінили як спробу усунути представницький орган кримських татар від організації жалобних заходів і спровокувати заворушення.

«Ми робитимемо те, що робили всі останні 23 роки підряд. А вони, якщо захочуть щось інше, то побачать результат», – зазначив Мустафа Джемілєв.

За його даними, влада планує залучити до проведення цих заходів членів Ради представників кримськотатарського народу при Президентові України, які вороже налаштовані до Меджлісу та його лідерів, а для демонстрації підтримки цієї структури з боку людей – збирається підвезти з регіонів бюджетників.
Ми звертатимемо увагу міжнародних організацій на цю провокацію
Мустафа Джемілєв

«Але ж кримські татари теж не мовчатимуть. Прийдуть з п’яти боків колонами, заповнять майдан. А якщо не допустять туди – будуть перекриті дороги, паралізовано рух, щонайменше у Сімферополі, а можливо, це перекинеться і на інші регіони автономії. Дуже небезпечна гра. Вона може призвести до нехороших наслідків. І тому ми звертатимемо увагу міжнародних організацій на цю провокацію», – повідомив голова Меджлісу.

Мустафа Джемілєв каже, що нинішній уряд автономії останнім часом проводить різку антикримськотатарську політику, і це дуже дратує кримських татар і стимулює протестні настрої.
Багато людей розлючені через ту політику, що ведеться стосовно кримських татар
Мустафа Джемілєв

«Зараз так загострилася ситуація, що дуже багато людей розлючені через ту політику, що ведеться стосовно кримських татар. Тому настрій людей, очевидно, буде не дуже мирний. Ми, звичайно старатимемося, щоб все це було у мирному руслі. Але не слід виключати якоїсь протидії жалобним заходам, якість акції, мирні акції, звичайно, але з вимогами відставки уряду», – наголосив Мустафа Джемілєв.

Уряд Криму: влада відкрита до діалогу, а Меджліс сам винен

Відповідальність за можливу ескалацію етнополітичної обстановки в Криму Мустафа Джемілєв поклав на центральну владу України, а також особисто на прем’єр-міністра автономії Анатолія Могильова.
Такі люди, як Могильов, які стверджують, що Сталін вчинив правильно, депортувавши кримських татар та інші народи, не можуть бути у владі
Мустафа Джемілєв

«Такі люди, як Могильов, з такими печерними поглядами, які стверджують, що Сталін свого часу вчинив правильно, депортувавши кримських татар, та й не лише кримських татар, але й інші народи, – такі не можуть бути у владі, обіймати якісь державні посади», – заявив голова Меджлісу.

Тим часом урядова прес-служба поширила коментар голови Ради міністрів АРК Анатолія Могильова, який заявив, що провокації напередодні Дня депортації кримських татар, про які заявляє Меджліс, є «надуманими», інформаційна ситуація довкола цього «нагнітається штучно», а звинувачення з боку «окремих кримськотатарських політичних діячів» на адресу керівництва країни і Криму у «недостатній увазі до відновлення прав депортованих народів, недотриманні прав і свобод громадян – безпідставні».

У заяві також мовиться, що такі звинувачення з боку «окремих діячів» є «цілеспрямованими», щоб «на хвилі негативу відвернути увагу кримських татар від вирішення нагальних проблем, що назріли в кримськотатарському національному русі».

Анатолій Могильов також зазначив, що керівництво країни і влада автономії «завжди відкриті до співпраці і конструктивної спільної роботи з вирішення проблем депортованих народів і очікують такого ж підходу з боку політиків, які представляють громади Криму».
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG