Доступність посилання

ТОП новини

Обама хоче бачити новим послом США в Україні Джеффрі Паятта


Нью-Йорк – У Сполучених Штатах президент Барак Обама запропонував як нового посла в Україні Джеффрі Паятта у зв’язку з тим, що закінчується термін повноважень діючого посла Джона Теффта. Призначення нового посла має затвердити Конгрес. Якщо Паятта затвердять, то він стане першим керівником американського посольства в Києві, який ніколи раніше не працював у країнах Східної Європи й колишнього Радянського Союзу.

Про кар’єру Джеффрі Паятта відомо, що він є професійним дипломатом зі стажем понад 20 років, працював здебільшого в Азії та Латинській Америці. Він був генеральним консулом у Гонконгу, заступником посла в Індії, а нині є заступником помічника директора Бюро у справах Південної та Центральної Азії. Джеффрі Паятт не спеціалізувався на регіоні України та її сусідів.

Радіо Свобода звернулося за коментарем до відомого американського історика, професора Гарвардського університету Романа Шпорлюка.

– Маємо тепер нову географію Близького так званого Сходу, Південної чи Середньої Азії. Я думаю, що наш новий посол – це людина, яка знає, що Казахстан та Узбекистан – це потенційно дуже великі держави…

Мені здається, що для нового посла Україна – цікава країна не тому, що від неї близько до Варшави чи Берліна, чи Парижа, а тому, що зараз через море є Туреччина, трохи подивитися на південний схід – там є вже Кавказ…

Мені здається, що цей добродій про Україну може думати у зв’язку зі своїми попередніми заняттями.

Але щодо політики Сполучених Штатів відносно України…

Я думаю, що Сполучені Штати прийшли до висновку, що Україна як держава існує, вона має майбутнє. Двадцять років тому всі дискутували, були прогнози стратегічних мислителів у Москві, які казали, що Радянський Союз буде відновлений до 2002, 2005 чи 2007 року. Дехто і у Вашингтоні, може, так думав.

Я думаю, що це призначення є доказом, що Україна – «це серйозно».

Тобто призначення посла, який досі не мав зв’язку з країнами Східної Європи та колишнього Радянського Союзу, на Вашу думку, не означає, що Сполучені Штати не приділяють такої уваги Україні, як раніше?

Я не є експерт, це мої власні міркування, можливо, помилкові. Мені здається, що то є доказом, що серйозна людина, що займалася власне тими регіонами, про які ми говоримо… Це доказ, що з його компетенції, з його перспективи Україна може бути важлива для того, щоб займатися тими регіонами, якими він займався раніше.

Я думаю, що у Вашингтоні бачать, що Україна є близько від Центральної Азії, Північного Кавказу, Туреччини, далі – Сирія і так далі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG