Доступність посилання

ТОП новини

Волонтерство покращує здоров’я, а духовність – запорука лібералізму


Науковці університету в канадській провінції Британська Колумбія провели дослідження стосовно того, наскільки позитивно впливає волонтерська праця на стан здоров’я юнаків і дівчат підліткового віку. Результати дослідження були опубліковані в журналі JAMA Pediatrics.

Для експерименту вчені відібрали 106 підлітків із однієї школи у Ванкувері. Дослідниця Ганна Шраєр зазначає, що серед науковців спостерігалося неабияке піднесення, коли вони дійшли висновків, як соціально спрямована діяльність поліпшує фізичний стан волонтерів-підлітків.

Групу відібраних учнів було розбито на дві підгрупи. Одна з них протягом десяти тижнів займалася активною і регулярною волонтерською працею. Вони, зокрема, концентрували свою увагу на допомозі учням початкових класів у програмі післяшкільної активності. Інша група перебувала весь цей час у стані очікування волонтерських завдань.

Тим часом науковці замірювали основні показники здоров’я, включно з рівнем холестерину, психологічними характеристиками, самооцінкою, загальним настроєм і рівнем співчуття до інших.

Після закінчення експерименту реальні волонтери мали більший рівень самоповаги і альтруїстичних настроїв. Крім того, у них спостерігалося поліпшення всіх серцево-судинних показників у порівнянні з тими учнями, які волонтерством не займалися.

Духовність і лібералізм

Науковці Торонтського університету дійшли висновку, що, коли люди починають займатися суто духовними вправами, скажімо, медитаціями, їхні політичні погляди стають більш ліберальними. Результати дослідження опубліковані в інтернет-ресурсі ScienceDaily.

Згідно з одним із провідних учених із університетської кафедри психології Джорданом Петерсоном, дослідження, зокрема, продемонструвало, що релігійні індивідууми тяжіють більше до консерватизму. Натомість люди духовно-інтелектуального напрямку дотримуються більш ліберальних поглядів.

На думку вчених, релігійність як така характеризується відданістю специфічній традиції, заснованій на певних принципах зі своїм кодексом поведінки. Натомість загальна духовність асоціюється з досвідом особистого «Я», виходячи із почуття, що всі люди пов’язані між собою.

Згідно з експериментом, ті, хто брав участь у медитаціях, продемонстрували ліберальніші політичні вподобання, включно як із вибором політичних лідерів, так і з м’якшим підходом у справі покарань за правопорушення.

Науковці вважають, що це дослідження може допомогти не лише у поглибленні розуміння духовності, а й у віднайденні шляхів до майбутнього політичного порозуміння і діалогу між різними політичними течіями.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG