Доступність посилання

ТОП новини

На Дніпропетровщині опозиція заявила про масові фальсифікації на виборах до обласної ради


На Дніпропетровщині опозиція заявила в понеділок про масові фальсифікації і використання адмінресурсу на виборах до обласної ради, які відбулись у неділю.

Як сказав радник голови партії ВО «Свобода», який балотувався у виборчому окрузі № 2 у Дніпропетровську, Андрій Денисенко, опозиція вважає місцеві вибори такими, що відбулись з «нечуваними порушеннями та масштабними фальсифікаціями».

Як заявив Денисенко Радіо Свобода, шляхом маніпуляцій та застосування адмінресурсу владі вдалось спотворити не менше як 15% волевиявлення виборців.

«Я маю на увазі студентів, яких під загрозою неотримання заліків та іспитів змушували голосувати за кандидата-регіонала, я маю на увазі лікарів, яким був твердо доведений план голосування за провладного кандидата на закритих дільницях. Технологія зниження явки виборців, замовчування виборів призвела до нечувано низької явки на звичайних виборчих дільницях. Замість звичних для Дніпропетровська 50–70% ми мали на дільницях 15–16% виборців. У цій ситуації саме закриті виборчі дільниці, де кандидат від влади отримав 90% і більше відсотків голосів і стовідсоткову явку, забезпечили його перемогу», – сказав Радіо Свобода представник опозиції.

За словами Денисенка, у день виборів спостерігачі від опозиції зафіксували 5 випадків незаконного вкидання бюлетенів і 4 випадки «каруселей». Він сказав, що «фальшування були незрівнянно більшими, ніж на парламентських виборах 2012 року, до яких була прикута увага міжнародних спостерігачів».

Денисенко також заявив, що всі порушення будуть оскаржені в суді і прокуратурі, оскільки, за його словами, були скоєні «кримінальні злочини».

Він також поінформував про зафіксовані його штабом численні факти застосування адмінресурсу та незаконної агітації в бюджетних закладах під час виборчої кампанії, на які «досі немає відповідної реакції обласної виборчої комісії».

Радіо Свобода не вдалось отримати коментар щодо цієї заяви у штабі Партії регіонів. Водночас у понеділок регіонали відзвітували про свою перемогу і вибори «в рамках законодавства».

За офіційними даними Дніпропетровської обласної виборчої комісії, явка на виборах до обласної ради склала в неділю від 18,7% до 47,8%, на 6 округах до обласної ради пройшли п’ять представників Партії регіонів та один комуніст.
XS
SM
MD
LG