Доступність посилання

ТОП новини

На Дніпропетровщині відновили третину бань унікального собору «без жодного цвяха»


У Дніпропетровській області розпочалась наймасштабніша в Україні і в Європі комплексна реставрація дерев’яної пам’ятки архітектури XVIII століття – Свято-Троїцького собору в Новомосковську, який оспівав у своєму романі «Собор» Олесь Гончар, поінформували в понеділок у Дніпропетровській облдержадміністрації.

За даними з адміністрації, до Великодня буде завершена реставрація перших трьох бань церкви й відкрита присоборна площа.

За оприлюдненою інформацією, наразі відновлено три з дев’яти бань собору. Дві з них уже покриті мідяними листами замість старих залізних пластин. Триває робота для покриття третьої бані. Планують, що унікальний собор буде повністю відновлений за 2–2,5 роки.

«Ведеться заміна аварійних частин дерев’яних стін і обробка їх спеціальним засобом від гниття і поширення грибка. Аналіз деревини проводиться Державним науково-технологічним центром консервації та реставрації пам’яток «Конрест». За результатами цих досліджень визначають ступінь ураження деревини будівлі, вид шкідників і способи знезараження. Це дає можливість максимально зберегти старовинну деревину, з якої був побудований собор», – мовиться в повідомленні.

Востаннє реставрація споруди здійснювалась у 1888 році.

Нині також триває реставрація присоборної площі: встановлюють кований паркан, кладуть тротуарну плитку та бруківку, розплановують квітники.

Свято-Троїцький собор у Новомосковську – унікальний витвір світової архітектури у стилі українського (козацького) бароко. Був збудований 1778 року без жодного цвяха.

Унікальність архітектурної ідеї полягає в особливому розташуванні 9 бань: на храм можна дивитися під будь-яким кутом, і все одно буде видно тільки 8 бань із 9. Образ Свято-Троїцького собору є провідним у відомому романі Олеся Гончара «Собор».
XS
SM
MD
LG