Доступність посилання

ТОП новини

Чавеса порівняли із Христом, а у США кажуть, що не причетні до смерті (ФОТО)


Світові лідери надсилають співчуття Венесуелі, де помер президент Уго Чавес. Після дворічної боротьби з раком він відійшов у вічність на 59-му році життя. Чавес керував Венесуелою протягом 14 років і був одним із найвідоміших у світі критиків американського «імперіалізму». У Венесуелі оголосили тиждень національної жалоби.

Уго Чавес був героєм для багатьох бідних жителів Венесуели, які щиро оплакують його смерть. Віце-президент Венесуели Ніколас Мадуро, який тимчасово керує країною до нових виборів, пообіцяв продовжувати спадщину Уго Чавеса.

«Нехай наш народ знає, що демократична, революційна, антиімперіалістична і соціалістична спадщина нашого Команданте буде продовжена з твердістю і повною відданістю», – заявив він.

Союзники Венесуели заявляють про «велику втрату». На Кубі оголосили три дні національної жалоби. Так само вирішив уряд Еквадору, про що повідомив друг Чавеса, президент Еквадору Рафаель Корреа.

«Де б ти не був, любий Уго, сьогодні більше, ніж коли-небудь, ми не відступимо ні на крок у здійсненні твоєї мрії, яка є нашою спільною мрією – про вільну, щасливу, гідну, суверенну Венесуелу, справедливий Еквадор, Болівію, Нікарагуа, Кубу, Аргентину, Бразилію – велику батьківщину, про яку мріяли наші борці за свободу», – заявив Корреа.

Соціалізм за Чавесом – із дефіцитом та ворогами

Уго Чавес – колишній офіцер, який вважав себе наступником Сімона Болівара, латиноамериканського лідера 19-го століття, який боровся за незалежність іспанських колоній. Протягом 14-річного правління Уго Чавес втілював і соціалістичні ідеї Болівара – зокрема, націоналізував чимало нафтових підприємств, обіцяючи побороти бідність. Але, незважаючи на багаті поклади, чимало жителів цієї країни досі живуть у злиднях. Венесуельці мусили давали собі раду з дефіцитом харчів, енергетичною кризою і темпами інфляції, найвищими у Латинській Америці.

Уго Чавес називав критичні ЗМІ і правозахисників зрадниками і агентами іноземних урядів. А найбільше діставалося Сполученим Штатам. У 2006 році з трибуни ООН лідер Венесуели назвав тодішнього президента США Джорджа Буша дияволом. «Вчора сюди прийшов диявол. Просто сюди. Тут досі смердить сіркою», – сказав він тоді.

Нині, висловлюючи співчуття з приводу смерті Уго Чавеса, президент Сполучених Штатів Барак Обама заявив про підтримку народу Венесуели і про те, що Вашингтон зацікавлений у розвиткові «конструктивних відносин» із владою цієї країни.

Президент Росії Володимир Путін назвав Чавеса «сильною людиною». Китай – «великим другом». А президент Ірану Махмуд Ахмадінеджад вважає, що Чавес став жертвою «підозрілої хвороби». Ба більше, на своєму сайті іранський лідер написав, що Чавес ще повернеться на світ поруч з Ісусом Христом, щоб «встановити мир і справедливість».

Американців попросили з Венесуели

У лідера Венесуели виявили рак у 2011 році і відтоді чотири рази оперували на Кубі. Після останньої операції у грудні минулого року він не показувався на люди.

У вівторок Венесуела видворила двох американських дипломатів, натякаючи, що США причетні до смерті Чавеса. У Вашингтоні негайно назвали такі підозри абсурдними.

Протягом 30 днів у Венесуелі мають провести нові вибори. На них, вірогідно, буде змагатися віце-президент Ніколас Мадуро, колишній водій автобуса і профспілковий діяч, соратник Чавеса, із лідером опозиції Енріке Капрілесом. Уго Чавес переміг Капрілеса на виборах у жовтні, але так і не зміг скласти президентську присягу через хворобу.

Поховати президента Венесуели Чавеса мають у п’ятницю.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG