Доступність посилання

ТОП новини

Польські дороги кращі, ніж в Україні, однак одні з найгірших у ЄС


Варшава – За даними польської поліції, впродовж 2010–2012 років кількість поранених у ДТП на дорогах Польщі зменшилася на 9 відсотків, а загиблих – на 16 відсотків. Експерти пов’язують таку позитивну динаміку зі збільшенням кількості нових якісних доріг у період підготовки до Євро-2012. Утім, попри помітні зміни на польських автошляхах, у Європейському Союзі, згідно з оцінкою Світового економічного форуму, вони залишаються одними з найгірших. Польські ЗМІ та політики опозиції твердять, що ця проблема спричинена корупцією, яка розкладає сектор дорожнього будівництва.

Христина Цегельська-Перун, українка, яка мешкає у Польщі, часто перетинає польсько-український кордон автомобілем. Вона порівнює якість доріг та стан дорожнього руху в обох країнах. За її словами, в’їжджаючи до Польщі з боку України, відразу можна зауважити разючу різницю.

«Перше враження, коли перетинаєш кордон – дорога рівна, нема вибоїн, вона безпечна. Вражає також культура водіїв. Вони, якщо ти їм поступаєшся, обов’язково дякують, а також вони самі пропускають, не вмикають подвійні світла, не засліплюють тебе, думають про безпеку на дорозі. Хоча, порівняно з іншими країнами Євросоюзу, тут тільки одна смуга, і при обгоні є певний ризик, тобто в Польщі дороги порівняно з Заходом гірші, вони менш безпечні, але порівняно з Україною вони кращі», – зауважує Цегельська-Перун.

Кілометр нової дороги – це одне врятоване життя

Павел Риґас, польський журналіст, який займається питаннями автошляхів, дійшов висновку, що 740 кілометрів нових доріг, споруджених у Польщі до Євро-2012, – це найкраща профілактика ДТП. За його підрахунками, один кілометр нової дороги – це одне врятоване людське життя.

У тому, що зміни на краще на польських шляхах хоч і повільно, та все-таки відбуваються, переконані в польській Генеральній дирекції доріг та автомагістралей. У цій установі вважають, що країна повинна знати, які саме будівельні фірми споруджують неякісні дороги. Вже два роки поспіль ця державна організація оприлюднює рейтинги підприємств, що займаються прокладанням автомагістралей. Такі рейтинги укладаються на підставі контролю якості нових доріг.

У Гендирекції доріг та автомагістралей бачать безпосередній зв’язок між публікацією рейтингів будівельних фірм та зменшенням кількості неякісних автошляхів. Якщо в 2010-му контролери виявили недоліки у 40 відсотках нових доріг, то в 2012-му цей показник становив 15 відсотків. Утім, кажуть експерти, це й так надто багато, якщо порівнювати з європейськими стандартами.

До Євро-2012 не встигли, не допоміг навіть гепенінг міністра

У 2012-му, коли фахівці зі Світового економічного форуму оцінювали якість європейських доріг за 7-бальною шкалою, Польща отримала всього-на-всього 2,3 бала. Це трохи більше, ніж Боснія та Герцеговина.

Не дивно, що політики з польської опозиції говорять про негосподарність відомств, які споруджують автошляхи. Анджей Адамчик, депутат парламенту з партії «Право і справедливість», говорить про обіцянки уряду спорудити до Євро-2012 швидкісну дорогу А-1, яка мала б з’єднати північ країни з її півднем. Адамчик нагадує, що віце-міністр інфраструктури, який побився об заклад із журналістами про те, що Польща встигне спорудити А-1 до європейського футбольного чемпіонату, програв.

«Ще недавно нас переконували, що автострада А-1 буде здана в експлуатацію на Євро-2012. Усі ми пам’ятаємо геппенінг віце-міністра інфраструктури, який, програвши суперечку, мусив подолати 200 кілометрів між Лодзю та Верхньою Сілезією на велосипеді. На жаль, автостраді цей гепенінг не допоміг», – зауважив Адамчик.

Єврокомісія зупинила фінансування. Підозрює цінову змову

Ситуація на польських дорогах зацікавила Європейську комісію, яка бере участь у фінансуванні нових польських автомагістралей. Наприкінці 2012-го у Брюсселі вирішили зачекати з передачею Польщі обіцяних трьох з половиною мільярдів злотих (це понад мільярд доларів). У Єврокомісії підозрюють, що польські тендери на виконання дорожніх робіт проводилися нечесно. Мовляв, учасники тендерів були у ціновій змові.

Олії у вогонь долили провідні польські періодичні видання – Gazeta Wyborcza та Rzeczpospolita. Нещодавно вони опублікували викривальні матеріали про нечувану корупцію в секторі дорожнього будівництва й розбазарювання державних коштів. Як твердять автори журналістських розслідувань, замовники та виконавці будівельних робіт штучно завищували вартість доріг.

Услід за резонансними газетними публікаціями опозиційні фракції польського Сейму заявили, що справу магістралей потрібно розслідувати на рівні парламенту. Аркадіуш Мулярчик із партії «Солідарна Польща» говорить, що корупція особливо вразила сферу проведення тендерів на державні замовлення. Політик розповідає про наслідки корупції. «У нас найдорожчі інвестиції в Європі. В Польщі найдорожчі автостради, стадіони, летовища, – зазначає він. – Але найгірше не те, що ці інвестиції такі дорогі, а те, що вже через кілька місяців або через рік-два споруджене неможливо експлуатувати».

Скандальною справою масштабної корупції під час будівництва доріг зайнялися польські правоохоронні органи. Агентство внутрішньої безпеки передало польським ЗМІ стенограми підслуханих телефонних розмов між керівниками фірм, які домовлялися про розкрадання державних коштів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG