Доступність посилання

ТОП новини

Екс-прем’єра Італії Берлусконі знову засудили до року в’язниці


Сільвіо Берлусконі
Сільвіо Берлусконі
Рим – Колишньому прем’єр-міністру Італії Сільвіо Берлусконі оголосили новий вирок. Суд Мілана присудив йому рік ув’язнення за розголошення службової таємниці та примусив відшкодувати збитки політичному опонентові. Однак, відповідно до законів італійського судочинства, вже влітку ця справа буде закритою за терміном давності, тож стосовно обвинувачуваного покарання не буде здійснене.

Чергова судова сага Сільвіо Берлусконі отримала у пресі назву Unipol-BNL( Banca Nazionale del lavoro). Йдеться про події 2005 року, коли італійська страхова компанія Unipol намагалася викупити банк BNL. Прокуратура обвинувачувала екс-прем’єра у тому, що в період цієї оборудки на шпальтах міланської газети Il Giornale, яка належить родині Берлусконі, були незаконно надруковані телефонні розмови між керівником групи Unipol Джованні Консорте і тодішнім лідером лівої опозиції П’єро Фассіно, опонентом Сільвіо Берлусконі.

Під час згаданої розмови саме і йшлося про можливість купівлі банку BNL. Ця оборудка так і не відбулася, а імідж політика Фассіно був зіпсований. Хоча розшифровка діалогу вважалася конфіденційною інформацією, над якою працювали слідчі, текст з’явився на сторінках видання. За версією прокуратури, рішення про публікацію ухвалили не без участі самого Берлусконі.

«Упереджений суд»

У справі також проходив інший обвинувачуваний – брат екс-прем’єра Паоло Берлусконі. Окрім поширення таємної інформації, йому ще інкримінують нелегальне придбання плівок із телефонними розмовами.

У четвер суддя Оскар Маджі оголосив вирок: «Суд визнає винними Сільвіо Берлусконі та Паоло Берлусконі за відповідною статтею кримінального кодексу. Суд засуджує Сільвіо Берлусконі до року ув’язнення. Паоло Берлусконі засуджений до 2 років і трьох місяців. Обидва обвинувачувані мають сплатити компенсацію на суму 80 тисяч євро потерпілому П’єро Фaссіно».

Адвокат Берлусконі П’єро Лонґо заявив, що зовсім не здивований вердиктом. За його словами, міланські судді завжди упереджено ставляться до Сільвіо Берлусконі. На переконання захисту, у справі Unipol-BNL було недостатньо доказів для такого вироку екс-прем’єру.

Вердикти у розпал кризи

До кінця березня мають завершитися ще два судові процеси стосовно Берлусконі. Один із них – найскандальніший – стосується проплаченого сексу із неповнолітніми дівчатами. Політичні спільники Сільвіо Берлусконі вважають судову тяганину довкола свого лідера політичною дискредитацією.

Завершення розгляду справ збіглося із політичною кризою в Італії, яка виникла півтора тижня тому після парламентських виборів. Жодна із трьох політичних сил, набравши майже порівну голосів, не може сформувати більшість у парламенті й обрати прем’єра. Переговори про створення коаліції зайшли у глухий кут через кардинально протилежні ідеології трьох партій.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG