Доступність посилання

ТОП новини

Влада заробляє кошти на підготовці ювілею Шевченка?


Віктор Янукович на відкритті музею Тараса Шевченка, Канів, серпень 2010 року
Віктор Янукович на відкритті музею Тараса Шевченка, Канів, серпень 2010 року
Київ – На святкування 200-річчя Тараса Шевченка із бюджету можуть виділити додаткові кошти, на чому наголошує міністр культури Леонід Новохатько. Все через те, що попередня програма заходів виявилась неефективною та недостатньою і було запропоновано низку нових проектів. Між тим, експерти припускають, що і ці ініціативи виявляться неефективними, бо, як і раніше, будуть орієнтовані не на належне вшанування Кобзаря, а на задоволення потреб бізнесу і окремих чиновників.

Надто млява підготовка до святкування 200-річного ювілею Тараса Шевченка, за словами Президента України, не на жарт турбує його.

«Мене хвилює байдужість, яка є сьогодні в уряді. У нас не повинно такого бути, щоб ми тягнули до останньої хвилини. Приходьте і показуйте мені, що робиться», – обурювався Віктор Янукович на засіданні громадської гуманітарної ради, присвяченій підготовці заходу в Каневі у середу. Так, зокрема, він наголошував, що від того, наскільки якісно і змістовно буде організована програма святкування, залежатиме не лише моральний та інтелектуальний клімат України, але і зміцнення її іміджу.

Новий міністр культури Леонід Новохатько із такими зауваженнями погоджується, запевняючи, що врахує помилки своїх попередників та забезпечить організацію святкування належним чином. Найперше – через реалізацію указу про додаткові заходи з підготовки ювілею.

«Там є пункти, спрямовані на популяризацію творчості і самої постаті Кобзаря: завершення видання повного зібрання творів, видання Шевченківської енциклопедії, його факсимільних творів. Інший блок – культурно-мистецькі заходи: і Шевченківські читання, і літературний конгрес. Третій блок – приведення до ладу, європейського рівня, всіх музеїв, заповідників, місць, де він перебував», – розтлумачив основні положення такої програми міністр, додавши, що для її виконання у бюджеті навіть заплановані додаткові видатки.

Готель, ресторан, сауна і вертолітний майданчик для Шевченка

Між тим член парламентської фракції «Батьківщина» Микола Томенко не може назвати жодної нещодавньої ініціативи уряду, яка б стосувалася виділення додаткових коштів на святкування ювілею Кобзаря. За прогнозами опозиціонера, необхідні кошти для нових Шевченківських проектів, ймовірніше за все, будуть збирати з підприємців або ж відбирати у інших проектів, на які у Мінкульту гроші уже є.

Що ж до неефективності виконання попередньої програми, то депутат пояснює таку ситуацію неадекватністю її положень. За словами Томенка, чимало з її положень написані під відмивання державних коштів. Тож за два роки підготовки до святкування ювілею в інтересах бізнесу і окремих чиновників було використано щонайменше кілька десятків тисяч гривень, підсумовує він.
Треба не відмивати кошти, а придумувати абсолютно адекватні речі
Микола Томенко

«Під егідою Шевченка народ заробляє собі гроші. Що, Шевченко і пам’ять про нього постраждає, як під Чернечою горою за бюджетні кошти не буде збудовано готель, ресторан і сауну? Майже на 130 мільйонів гривень тут збудували і вертолітний майданчик, яким користується один Янукович (а кажуть, що зараз і він не користується, бо боїться вертольота). Треба не відмивати кошти, а придумувати абсолютно адекватні речі, які б показали реального, а не забронзовілого радянського Шевченка», – наголошує Микола Томенко.

Наразі ж Президент доручив Міністерству закордонних справ та Міністерству культури прискорити визначення формату святкування 200-річчя Тараса Шевченка за кордоном. Насамперед у Росії, Казахстані, Литві та Польщі.

Окрім того, до ЮНЕСКО подано звернення, що пропонує оголосити 2014-й Міжнародним роком Тараса Шевченка.
XS
SM
MD
LG