Доступність посилання

ТОП новини

У США знову вимагають санкцій проти України за піратство


Якщо уряд США погодиться з висновками асоціації, що представляє власників інтелектуального продукту, Україні загрожують торговельні санкції, в результаті яких вона втратить 50 мільйонів доларів на рік. Радіо Свобода звернулося до одного з авторів звіту про Україну Міжнародного альянсу інтелектуальних прав Еріка Шворца з проханням розповісти про те, що спонукало організацію, яка об’єднує понад 3 тисячі виробників інтелектуального продукту, знову назвати Україну одним із головних порушників авторського права у світі.

На переконання Міжнародного альянсу інтелектуальних прав, українці крадуть інтелектуальну власність найшвидшими темпами в Європі, і ці темпи продовжують зростати. Причому поняття недоторканності інтелектуальної власності не розуміють навіть українські державні службовці, говорить Ерік Шворц із цього Альянсу.

«В Україні є серйозні проблеми з державними міністерствами, які використовують неліцензійну продукцію. Проблема настільки застаріла, що тягнеться ще з 2003 року, коли уряд ухвалив резолюцію, в якій пообіцяв зайнятися вирішенням цієї проблеми», – розповідає Ерік Шворц.

Він нагадує, що Україна вже була визнана Альянсом «пріоритетною країною» щодо боротьби з піратством. Того разу питання стосувалося оптичних дисків, які в Україні вільно копіювалися і існувала ціла індустрія виготовлення неліцензійної продукції. Питання обговорювалося на найвищому рівні і вимагало обіцянки тодішнього Президента Леоніда Кучми, яку він дав керівникові США Біллові Клінтону. Але з того часу проблема не зникла, змінився лише спосіб крадіжки інтелектуальної власності, говорить представник Альянсу.

«З того часу природа піратства змінилася. Від підробляння оптичних дисків в Україні перейшли до цифрового піратства. Український та американський уряд у 2010 році підготували план дій боротьби з інтелектуальним піратством, але український уряд і пальцем не поворухнув, щоб забезпечити виконання цього плану», – заявив Ерік Шворц.

Україна, за словами представника Міжнародного альянсу інтелектуальних прав, має статус країни, що має преференційні права у торгівлі зі Сполученими Штатами Америки. Цей статус вимагає адекватного захисту інтелектуальної власності, однак, на думку Альянсу, Україна такого захисту не забезпечує, а тому не мала б отримувати торговельні пільги від США, які минулого року склали понад 50 мільйонів доларів.

Нема заяви – нема порушень

В Україні звинуваченнями американської сторони здивовані.
Ситуація покращується і рівень піратства знижується
Олексій Янов

Олексій Янов, перший заступник голови Держслужби інтелектуальної власності, в інтерв’ю Радіо Свобода заявив: «Ми вважаємо, навпаки, що ситуація покращується і рівень піратства знижується. Вперше за 10 років в бюджеті передбачені кошти на легалізацію програмного забезпечення в органах державної влади – 100 мільйонів гривень. На думку «Майкрософт», вони вважають, що рівень неліцензійного використання становить десь 90%, ми за своїми даними бачимо, що цей рівень зараз становить близько 42%. Але 42% – це також, безперечно, багато».

За словами українського чиновника, американські компанії повинні подати заяву про порушення кримінальної справи, бо «Міністерство внутрішніх справ може з цим боротися лише за заявою правовласника».

«Говорити, що лише держава повинна боротися з цим явищем, є некоректним. Необхідно, щоб правовласники, які вважають, що їхні права порушуються, займали активну позицію, і для цього держава надає їм відповідні можливості», – пояснив Олексій Янов.

Матеріал підготували Марія Щур, Микола Закалюжний та Robert Coalson

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG