Доступність посилання

ТОП новини

Нова вежа ВТЦ у Нью-Йорку: символ стійкості чи грошей?


Всесвітній торговий центр у Нью-Йорку більш як через десятиліття після знищення в терактах 11 вересня 2001 року постає знову. На нову вежу з назвою ВТЦ 1, яка замінила дві первісні вежі, готуються встановити останні частини на верхівці. Для багатьох американців це символ стійкості й незламності США – хоч і не для всіх.

До ВТЦ № 1 готуються доставити деталі 124-метрового шпиля-антени, який має завершити будівлю, як тільки встановити його дозволить погода. Загалом разом зі шпилем будівля матиме символічне значення навіть своєю висотою – 1776 футів, на пам’ять про проголошення незалежності США 1776 року. Із цією висотою, а це 541 метр, будівля стане найвищою в Західній півкулі.

Іще 2001 року, коли вежі старого Всесвітнього торгового центру впали після терактів 11 вересня, мер Нью-Йорка Рудольф Джуліані пообіцяв відбудувати ВТЦ. За його словами, відбудова мала засвідчити, що американці стали ще сильніші.

Задоволення і захват…

Тепер, кажуть нью-йоркці, нова будівля свідчить про їхню силу і волелюбність – її навіть спершу називали було «Вежею Свободи». Шкільна секретарка Ріна Ґреґорі, яка в час терактів була у своїй школі неподалік, про нову вежу каже: «Вважаю, вона, безперечно, стане нагадуванням, що ми не здаємося, що нас ніщо не стримає».

Рене Геррера з Техасу, який приїхав до Нью-Йорка подивитися на місто, просто вражений: йому просто бракувало слів, щоб висловити свої почуття. Дуже добре, каже він, що цю вежу звели. «Бачив у телевізорі, а тепер ось приїхав сюди, а вона ж зовсім не така. Але мені подобається. Дуже гарна», – каже він.

…байдужість і цинізм

А от Кабір Джон Маꥳган, працівник рекламного агентства і мусульманин за вірою, якого кореспондент Радіо Свобода зустріла в мечеті біля будівельного майданчика, каже, що його більше вражає не вежа, а меморіальний комплекс пам’яті загиблих: два квадратні басейни на місці фундаментів двох знищених веж, в які через краї вливається вода, а потім зникає в наче бездонних отворах посередині, нагадуючи про втрачені життя.

«Я ніби розумію з того, що чув, обґрунтування відбудови вежі – щось таке про американський дух, про стійкість, про те, що ми знову піднімемося – всіляке таке. Я цих думок не поділяю. Я не проти відбудови, я ставлюся до неї нейтрально. От що мені подобається – що місце старих веж не забудували і зробили чудовий меморіал, зворушливий і поважний», – каже він.

Дехто ж ставиться до відбудови Всесвітнього торгового центру навіть із цинізмом – рисою, яку традиційно приписують мешканцям Нью-Йорка. Банкір Джон, який не назвав свого прізвища, каже: «Ну, вежа. І що мені про неї думати? Що вона представляє? Та просто гроші і політику».

Матеріал підготували: Courtney Brooks і Сергій Драчук

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG