Доступність посилання

ТОП новини

Дані з марсоходу свідчать, що життя на Марсі могло бути


«Автопортретна» фотографія марсоходу Curiosity, 3 лютого 2013 року
«Автопортретна» фотографія марсоходу Curiosity, 3 лютого 2013 року
Американське космічне агентство НАСА повідомило, що аналіз зразків, узятих з поверхні Марса, свідчить про те, що на червоній планеті могло бути життя. Але такі умови існували дуже давно. Аналіз даних із марсоходу Curiosity тривав понад півроку. Він взяв проби ґрунту планети, висвердленого із твердої породи.

Питання про те, чи є життя на Марсі, яке турбує багато поколінь вчених, ще не отримало остаточної відповіді. Але американські вчені обережно повідомили, що аналіз проб ґрунту з Марса свідчить, що умови для існування життя на планеті були, тільки було це дуже давно.

За словами дослідника НАСА Майкла Маєра, у зразках ґрунту, що привіз марсохід, є такі мінерали, як сульфати, крім уже знайдених раніше слідів води і глини, а вони необхідні для появи життя.
Ви можете лише уявитися собі полегшення, яке ми відчули, коли знайшли ознаки води, старі русла річок
Майкла Маєра

«Ви можете лише уявитися собі полегшення, яке ми відчули, коли ми майже відразу після посадки знайшли ознаки води, старі русла річок. Тепер відразу під поверхнею ми знаходимо нейтральну породу. Ми насправді сподіваємося знайти місце, де раніше могло бути життя. Як на мене, то це – фантастично!» – не міг приховати свого захвату американський вчений.

Інший дослідник Джон Ґроцінґер говорить, що найголовніша знахідка – це, звичайно, присутність води колись у місці, якому вчені дали назву «Затоки Жовтого ножа» (Yellowknife Bay).
Ми знайшли життєве середовище, яка могла підтримувати життя
Джон Ґроцінґер

«Гадаю, що ми знайшли життєве середовище, яка могла підтримувати життя. Ймовірно, якщо ця вода була навколо, і якщо б ви були на планеті в той час, ви б могли її пити», – говорить вчений.

Місць, пристосованих до життя, може бути більше

Третій вчений, який розповів про дослідження, Дейвід Блейк каже, що вчені мають результати поки що лише з одного місця, яке могло б бути пристосоване до життя. Але таких місць на Марсі є більше.

«Який з цього висновок? Гадаю, що ми поки що дослідили лише одну місцевість, про яку ми могли з впевненістю казати, що там могло бути життя. Ми знаємо і про інші подібні місця, але там ти таких досліджень не проводили», – зазначив Блейк.

Як повідомляє НАСА, у травні марсохід Curiosity має бурити в іншому місці, в кратері Ґейла, де він також шукатиме органічні сполуки.

Попередні марсоходи НАСА – Opportunity та Spirit – також знайшли докази того, що на Марсі колись текла вода. Але в той час учені НАСА вважали, що вода була, ймовірно, занадто кислою, щоб підтримувати життя навіть мікробів.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG