Доступність посилання

ТОП новини

В Івано-Франківську протестували проти будівництва міні-ГЕС


Протест проти будівництва малих ГЕС у Карпатах рік тому в Києві
Протест проти будівництва малих ГЕС у Карпатах рік тому в Києві
Перед приміщенням обласної держадміністрації в Івано-Франківську відбулася акція «Врятуймо Карпати від міні-ГЕС!». Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, заявку на її проведення подала обласна громадська організація «Патріот України», приєдналися також активісти організацій «Голос», «Мама-86-Яремче».

За словами голови обласної організації «Патріот України» Сергія Сивачука, в Івано-Франківську долучилися до всеукраїнської акції, яка сьогодні, у Всесвітній день боротьби проти гребель на річках, проходить у Києві. Активісти вважають варварством «заганяння гірських рік у трубу», від чого гине риба.

«Нам потрібно усім зрозуміти – і тим, хто хоче будувати міні-ГЕС, і тим, хто проти них протестує: ми не успадкували цей світ у наших батьків, ми позичили його у наших дітей, – каже Сергій Сивачук. – Нам потрібно дати собі звіт, що буде через 10–15 років внаслідок таких наших дій».

Акція-пікет не була чисельною – у ній взяли участь кілька десятків активістів.

Колишній інспектор Державної екологічної інспекції, керівник громадської організації «Голос» Сергій Чирва переконаний, що «гірська електростанція – це смерть гірської річки, в ній не буде риби, вона не буде проточна». Окрім того, каже еколог, ще невідомо, як водосховища впливатимуть на гірську тектоніку.

Карпати – це рекреаційна зона, де треба розвивати туризм, а не гідроенергетику, наголосили учасники акції.

Водночас повідомлення про будівництво десятків і сотень малих ГЕС на гірських ріках спростував заступник директора департаменту промисловості й інфраструктури обласної держадміністрації Вадим Козленко. За його словами, на Івано-Франківщині сьогодні працюють три малі гідроелектростанції, свого часу працювало 15. Із цих трьох, за його словами, дві були відновлені, одна – в селі Пробійнівка – новозбудована у 2009 році. Після рішення голови обласної держадміністрації про зупинення будівництва міні-ГЕС до висновків експертної комісії лише одна фірма зверталася про продовження будівництва.

Вадим Козленко наголосив, що «найголовніше – згода громади, тобто позитивне рішення сходу селян, відповідне рішення прийняте сільською радою, якщо ж нема таких документів – координаційна рада добро на реалізацію цих проектів давати не буде». Він також додав, що обов’язковими є незалежна екологічна оцінка проекту і перевірка всіх дозвільних документів.

Цього місяця скасували рішення Івано-Франківської обласної держадміністрації про тимчасове зупинення будівництва міні-ГЕС на карпатських ріках, ухвалене рік тому.
XS
SM
MD
LG