Доступність посилання

ТОП новини

Скільки інвестицій треба українським аграріям?


Київ – Європейський банк реконструкції та розвитку готовий надати кредити українському агросектору ще на 75 мільйонів доларів. Кошти може отримати група фондів прямих інвестицій NCH (New Century Holdings) – міжнародна корпорація, яка має в Україні один із найбільших земельних банків. Експерти вказують на те, що український агросектор і надалі потребуватиме кредитів та інвестицій, бо проблемними лишаються, наприклад, інфраструктура та державна політика в аграрній сфері.

У квітні Європейський банк реконструкції та розвитку розгляне питання відкриття кредитної лінії для групи фондів NCH, яка в Україні об’єднує шість агрохолдингів. Кошти можуть виділити «на підвищення врожайності та ефективності сільгоспоперацій за рахунок кращого агроменеджменту і технологій» – про це йдеться у повідомленні ЄБРР.

NCH займається в Україні виробництвом зернових і олійних культур, земельний банк цієї групи агрохолдингів – близько 400 тисяч гектарів. У 2009 році ЄБРР вже виділив агрогосподарствам NCH близько 50 мільйонів доларів.

ЄБРР – серед найактивніших кредиторів

Експерт консалтингової агенції «ААА» Марія Колесник вказує на те, що позики цього фінансово-кредитного об’єднання для українського агропромислового комплексу є дуже вигідними. «Головне те, що вартість кредитів, які надаються ЄБРР, є набагато нижчою, ніж можуть запропонувати українські банки», – каже фахівець.

За весь період роботи в Україні ЄБРР інвестував в аграрний сектор понад 1,5 мільярда євро (підрахунки аналітиків цієї організації). Серед міжнародних фінансових об’єднань, які інвестують в український АПК, експерти також виділяють Міжнародну фінансову корпорацію (член Групи Світового банку). Гроші на українське сільське господарство виділяють також у вигляді синдикованих кредитів, коли та чи інша велика аграрна компанія отримує позику від групи іноземних банків.

За підрахунками Юрія Логуша – члена правління «Миронівського хлібопродукту», однієї з найбільших агропромислових компаній – для розкриття аграрного потенціалу Україні у найближчі 5 років треба залучити до 50 мільярдів доларів. Причому кошти ці, вважає він, варто шукати саме в іноземних інвесторів, бо українських бізнесменів бракує.

Недосконала інфраструктура – одна з проблем українського АПК

Однак для активного розвитку сільського господарства в Україні лишається низка перешкод. Аналітик АПК Центру транспортних стратегій Андрій Товстопят вважає, що в цю категорію можна зарахувати, зокрема, інфраструктурні проблеми, коли подекуди буває складно доправити на експорт великі обсяги зерна.

«Фактично якщо ми вироблятимемо більше ніж 55 мільйонів тонн зерна, то будуть залишки, їх не буде куди дівати. Тобто втрачається зміст активного розвитку виробництва», – зазначає експерт.

Говорячи про гальма розвитку українського сільського господарства, представник Європейського банку реконструкції та розвитку Жиль Меттіталь, виступаючи на конференції «Агробізнес України», окрім інфраструктурних проблем, виокремив також непрозору державну політику в аграрній сфері, відсутність вільного ринку землі, а також недостатній обсяг переробки зернових усередині країни.

Натомість Мінагропрод у березні заявив про амбітні наміри приєднатися до створення «зернової двадцятки», що має об’єднати найбільших у світі експортерів зерна.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG