Доступність посилання

ТОП новини

До протестів кримчан на захист заповідника приєднався колишній урядовець


Мітинг в Ялті, 19 березня 2013 року (фото Центру журналістських розслідувань http://investigator.org.ua/)
Мітинг в Ялті, 19 березня 2013 року (фото Центру журналістських розслідувань http://investigator.org.ua/)
Сімферополь – Колишній голова Республіканського комітету з лісового господарства Криму Анатолій Ковальський публічно відмовився від республіканської нагороди. Він пояснив, що хотів таким чином привернути увагу влади і громадськості до корупції і зловживань нинішніх урядовців у лісовому господарстві автономії і підтримати мешканців Південного узбережжя Криму, які протестують проти намірів уряду віддати частину заповідних земель під забудову. Напередодні в Ялті понад дві тисячі осіб вийшли на мітинг проти планів кримської влади змінити межі Ялтинського гірсько-лісового природного заповідника.
Анатолій Ковальський
Анатолій Ковальський

Заява Ковальського про відмову від почесного звання
Заява Ковальського про відмову від почесного звання
Анатолій Ковальський, який багато років очолював Рескомліс Криму, каже, що вражений розгулом корупції у рідному відомстві. У вівторок він заявив, що з протесту проти зловживань у лісовій сфері і проти намірів уряду зменшити площі лісових заповідників на півострові відмовляється від звання «Заслужений працівник АРК лісового і мисливського господарства».

За його словами, «останньою краплею» стали плани влади «посунути» Ялтинський гірсько-лісовий природний заповідник від моря у бік Куйбишевського лісництва в Бахчисарайському районі. Він каже, що включення нових земель до заповідника – це добре, але чиновники збираються вилучити великі ділянки прибережної заповідної землі і передати її під забудову.

«Де ділися 755 гектарів землі? Це найбільш привабливий сьогодні шматок землі, який лежить між трасою Ялта-Севастополь і далі вниз, до моря. Це місце, де найдорожча земля Ялти. Сьогодні олігархи хочуть відкусити ласий шматочок», – зазначив Анатолій Ковальський.

Колишній урядовець каже, що орієнтовна вартість цього «ласого шматочка» – 3-4 мільярди гривень. За його словами, землю розпродадуть під дачі, а гроші підуть повз бюджет.

В Ялті наростають протести проти будівництва в заповідниках

Про це ж говорили й учасники мітингу, що 17 березня пройшов під стінами Ялтинської міськради.
Розкрадено все, що можна розкрасти. Розкрадені лісові господарства

«У нас повністю вже розкрадено все, що можна розкрасти. Розкрадені всі лісові господарства. Й, ось зараз, коли, їдеш, то написано – «Алупкинський заповідник». Але ж його немає! Як такого, його немає!» – заявила пані Надія, яка на мітинг приїхала з Алупки.
Мітинг в Ялті, 19 березня 2013 року (фото Центру журналістських розслідувань http://investigator.org.ua/)
Мітинг в Ялті, 19 березня 2013 року (фото Центру журналістських розслідувань http://investigator.org.ua/)

Голова «Громадянського комітету Великої Ялти» Григорій Тараненко каже, що забудова заповідників – у повному розпалі і влада це прикриває.
Ми маємо право знати, що це за ділянки, яким чином і кому їх виділили – у заповіднику, під забудову виділили!
Григорій Тараненко

«Близько тисячі гектарів зараз уже забудовані, там, на території заповідника, виділяли ділянки. Ми маємо право знати, що це за ділянки, яким чином і кому їх виділили – у заповіднику, під забудову виділили!», – обурюється громадський активіст.

Учасники мітингу – уже третього за останні кілька місяців проти земельного безладу на Південнобережжі Криму – висловилися проти скорочення території Ялтинського гірсько-лісового природного та інших південно-кримських заповідників і закликали владу інформувати міську громаду про можливі зміни і радитися з нею.

Громадські активісти Ялти розпочали збір підписів під зверненням до Президента Віктора Януковича і прем’єра Миколи Азарова із цими ж вимогами.

У лютому глава кримського уряду Анатолій Могильов повідомив про наміри «скоригувати» межі Ялтинського гірсько-лісового природного заповідника. У планах Ради міністрів Криму – ліквідація заповідного статусу частини його земель на узбережжі з наступною передачею під рекреаційну забудову.

Кримський прем’єр тоді аргументував тим, що «деякі ділянки» вже втратили свій заповідний статус.

«Якщо від моря в ста метрах проходить траса, то ось ці сто метрів від зрізу моря до траси, вважати заповідником нелогічно», – заявляє голова уряду автономії Анатолій Могильов.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG