Доступність посилання

ТОП новини

Кіпр просить Росію про порятунок від дефолту


Зачинене відділення «Російського комерційного банку» в столиці Кіпру Нікосії, 19 березня 2013 року
Зачинене відділення «Російського комерційного банку» в столиці Кіпру Нікосії, 19 березня 2013 року
Міністр фінансів Кіпру Міхаліс Сарріс прибув до Росії, де шукатиме додаткову допомогу – щоб уникнути дефолту через боргову і бюджетну кризи. Раніше Москва вже позичила Кіпрові 2,5 мільярда євро.

Росія виступає проти запропонованого міжнародними кредиторами оподаткування депозитів, оскільки це зачіпає інтереси російських багатіїв, що тримають заощадження в цій середземноморській країні.

Сьогодні кіпрський парламент збереться на екстрене засідання – після того, як у вівторок законодавці відмовилися запровадити вкрай непопулярний одноразовий податок на депозити. Такий крок не підтримав жодний член парламенту.

Таким чином, Кіпр не виконав вимогу ЄС та МВФ знайти спосіб залучити до бюджету 5 мільярдів 800 мільйонів євро, щоб отримати від міжнародних кредиторів допомогу на 10 мільярдів євро.

Президент Кіпру Нікос Анастасіадіс сказав, що він поважає результати голосування. Водночас Єрун Дейсселблум, голова Єврогрупи, яка об’єднує міністрів фінансів країн зони євро, висловив жаль через це рішення кіпрських парламентаріїв.
XS
SM
MD
LG