Доступність посилання

ТОП новини

Партія регіонів не має більшості для ухвалення рішень – Єфремов


Київ – Верховна Рада не змогла визначитися з виборами у Києві. Опозиція і регіонали у середу лише обмінялися взаємними обвинуваченнями у затягуванні процесу призначення місцевих виборів. Крім того, голова фракції Партії регіонів визнав, що у парламенті немає сталої більшості, яка могла б однозначно вирішувати ті чи інші питання.

Опозиція відмовилася продовжити розгляд питання щодо призначення місцевих виборів, зокрема, у Києві через те, що Партія регіонів провалила голосування про призначення дострокових виборів у Василькові. Місто входить до 94-го округу, де ЦВК не змогла встановити результати виборів.

У Партії регіонів небажання голосувати пояснюють рішенням Васильківського міськрайонного суду, який визнав протиправним клопотання до Верховної Ради з проханням призначити позачергові вибори Васильківського міського голови. Постанову щодо виборів Київради та міського голови Києва регіонали пропонують розглянути у першому читанні.

Ми заблокуємо Київську міську раду з 3 червня – Яценюк

Утім, опозиція наполягає на ухваленні цього документа в цілому, заявляє голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк. Він також наголошує, що Партія регіонів знає, «що програє місто Київ».
Ми вимагаємо від Партії регіонів негайно оголосити вибори, як цього вимагають закон і Конституція
Арсеній Яценюк

«Постанова у першому читанні – це означає, що вона не прийнята. Ми вимагаємо, або щоб постанова була прийнята в цілому, або скоротити термін розгляду цієї постанови для того, щоб Київська міська рада працювала як орган, який працює виключно за законом і Конституцією. Із 3 червня Київська міська рада неправочинна. Ми заблокуємо Київську міську раду з 3 червня. Тому ми вимагаємо від Партії регіонів негайно оголосити вибори, як цього вимагають закон і Конституція», – каже Яценюк.

Верховна Рада увійшла у клінч – Єфремов

У свою чергу голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов заявляє, що опозиція безпідставно блокує призначення місцевих виборів, скориставшись, як приводом, ситуацією у Василькові. При цьому під час брифінгу Єфремов назвав Васильків як «місто Васильки» і запевнив, що вперше про нього чує.
У Партії регіонів 208 голосів. Ми не маємо більшості для ухвалення рішень
Олександр Єфремов

«Ми в черговий раз зайшли у клінч у Верховній Раді. У Партії регіонів 208 голосів. Ми не маємо більшості для ухвалення рішень, тому ми вимушені з тих чи інших питань блокуватися з нашими колегами. Наша відома трійця, взагалі, для жодних рішень не блокується. Крім того, щодо Києва, то неможливо знайти юридичного вирішення. Потрібне політично-правове рішення. Але точки зору юристів різняться і якщо покладатися лише на одну точку зору, то інші можуть не погодитися. Нам потрібне рішення компетентного органу – як правильно провести вибори у Києві. Єдиним компетентним органом з цього питання є Конституційний Суд» – розповідає Єфремов.

Регіонали підлаштовують час, щоб легше сфальшувати вибори – Тягнибок

Натомість, лідер «Свободи» Олег Тягнибок запевняє, що призначення виборів блокують саме регіонали, які зацікавленні у тому, щоб вибори не відбувалися якомога довше.
Вони хочуть пролонгувати або взагалі відмінити вибори Київської міської ради та київського міського голови
Олег Тягнибок

«Вони хочуть пролонгувати або взагалі відмінити вибори Київської міської ради та київського міського голови. Вони хочуть проголосувати у першому читанні, а потім невідомо коли повертатися до цього питання. Ми розуміємо, що вони хочуть собі або підлаштувати такий час, коли, як на їхню думку, можна буде легко сфальшувати ці вибори, такий час може липень-серпень, або, взагалі, ті вибори проводити у 2015 році. Їм би ідеально було законсервувати ситуацію і так би вони жили, не тужили», – зазначає Тягнибок.

Під час наради у Голови Верховної Ради Володимира Рибака лідерам фракцій також не вдалося знайти компромісу щодо призначення місцевих виборів. Спікер парламенту повідомив, що під час наради було ухвалене рішення, щоб профільний комітет розглянув це питання, а на ранковому засіданні депутати до нього повернулися.

Водночас, секретар парламентського комітету з місцевого самоврядування, депутат від «Батьківщини» Руслан Князевич висловлює переконання, що немає потреби збирати засідання комітету. Він нагадує, що раніше комітет уже відповідне питання розглядав і запропонував ухвалити рішення про призначення на 2 червня виборів мера столиці і Київради.

Термін повноважень депутатів Київської міської ради, обраних в 2008-му, завершується наприкінці травня цього року. Мер столиці Леонід Черновецький достроково склав свої повноваження 1 червня 2012 року. Його обов’язки виконує секретар Київради Галина Герега.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG