Доступність посилання

ТОП новини

Нову книгу Івана Дзюби порівнюють з енциклопедією


Київ – У Києві презентували нову книжку «Не окремо взяте життя». Автор – дисидент, письменник і громадський діяч Іван Дзюба. Це видання – найповніше зібрання його спогадів і роздумів.

Іван Дзюба називає книгу документальною повістю, однак поділена вона на 3 дії, як драматичний твір. За словами самого автора, це покладає на нього деякі зобов’язання.

«Редакція поділила книжку на 3 дії. Редактор Юрій Медюк знайшов там інтермедії, інтерлюдії, реверси, вставки, сцени. Він поділив твір на 3 акти – перший другий і третій, і тим самим зобов’язав мене написати четвертий. Бо нормальний драматичний твір має 4 акти», – зауважив Іван Дзюба.

Перші дві частини спогадів уже видавалися раніше. І мали назву «Спогади і роздуми на фінішній прямій». Така назва лякала багатьох читачів, розповів письменник.

«Багатьох лякало, що роздуми вже аж на фінішній прямій. А я казав: якщо чвалати легенько, підтюпцем, то можна дуже довго. У новій частині багато саме такого, що лише саме я і міг би розповісти», – зазначив Іван Дзюба.
У Києві презентували нову книжку «Не окремо взяте життя»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:11:25 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

«Енциклопедія людського буття»

Мирослав Попович, який писав передмови до попередніх видань Івана Дзюби, говорить: іншої такої книжки він у своєму житті не читав. І кваліфікувати певним літературним жанром цей твір просто неможливо.
Це не мемуари, не життєпис, не автобіографія, не покаянні спогади в стилі Августина Блаженного
Мирослав Попович

«Це не мемуари, не життєпис, не автобіографія, не покаянні спогади в стилі Августина Блаженного і так далі. Це розповідь про людей. Бо є такі автори, які пишуть: Я в 50-ті, Я в 60-ті, Я на Кіпрі... Але це перед нами енциклопедія людського буття, людських страждань, і людських надій», – зазначив Попович.

«Не окремо взяте життя» має декілька «поверхів», – говорить науковець і письменник Максим Стріха. Насамперед, за його словами, це високоякісний літературний твір. Крім того, це історичне джерело, а також модель майбутнього українців. Однак Стріха має і деякі зауваження до автора.

«Я насамкінець маю бути некомпліментарною людиною, а критиком, який прочитав книгу і висловлює побажання. Іване Михайловичу, в цій драматичній історії про лабрадора Дарчика, сина незабутньої Діни, який уже 9 років зі мною з вашої ласки… Сторінка 643, абзац згори: я мушу внести уточнення! Було з’їдено не лишень усе взуття, яке тільки можливо, а, принаймні, ще цифровий фотоапарат і мобільний телефон!» – зауважив Стріха.

Книжка Івана Дзюби видана державним спеціалізованим видавництвом «Либідь» за програмою «Українська книга».
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG