Доступність посилання

ТОП новини

Іменні залізничні квитки: держава знатиме, хто, куди і навіщо їздить?


Київ – Україна повертається до продажу іменних залізничних квиткiв. При цьому залізничники поки що не називають дати, з якої квитки продаватимуть із зазначенням прізвища та імені пасажира. Паспорт або інші документи, які засвідчують особу, обов’язкові не в касі при купівлі квитка. Їх вимагатиме провідник поїзда під час посадки у вагон. Таке нововведення запровадив уряд. Його мета – боротьба з «квитковою мафією» та перевірка даних у зв’язку із запровадженням електронних квитків. Експерти кажуть, що пред’явлення документів при посадці виправдане лише для квитків, куплених через інтернет.

Уряд постановою №160 України внiс змiни до порядку обслуговування громадян залiзничним транспортом. Новація в тому, що пiд час придбання квитка на потяг до нього вноситимуть прізвище та iм’я пасажира, а при посадці перевірятимуть документи, які засвідчують особу.

Таким документом може бути: паспорт громадянина України, паспорт громадянина України для виїзду за кордон, дипломатичний паспорт України, службовий паспорт України, посвiдчення особи моряка, посвiдчення члена екiпажу, посвiдчення особи на повернення в Україну, тимчасове посвiдчення громадянина України, посвiдчення водiя, посвiдчення особи без громадянства для виїзду за кордон, посвiдчення особи, яка потребує додаткового захисту, проїзний документ для виїзду за кордон особи, яку визнано бiженцем, та особи, яка потребує додаткового захисту, довiдка про звернення за захистом в Українi, посвiдка на постiйне проживання, посвiдка на проживання, картка мiгранта, посвiдчення бiженця, проїзний документ бiженця, паспортний документ iноземця та особи без громадянства.

Водночас прiзвище та iм’я особи не зазначатимуть у квитках на проїзд у регiональних поїздах та на примiському сполученні.

Це – одна із складових боротьби з корупцією – депутат-регіонал

Іменні квитки як вимушений захiд у зв'язку зi спекуляцiєю та корупцiєю мали запровадити ще з 1 січня, заявляв колишній міністр інфраструктури Борис Колесніков. Але цей крок вiдтермінували. Причиною запровадження іменних залізничних квитків у Мінінфраструктури називали тисячі скарг на спекулянтів від пасажирів.

«Це – одна із складових боротьби з корупцією на залізничному транспорті. Це як один з запобіжників, який має можливість спрацювати. Тому можу тільки вітати це. Справа в тому, що в європейських країнах квитки купують через інтернет. У нас суспільство ще не піднялося на такий ступінь розвитку, щоб таким чином можна було б контролювати. Якщо б це все було через картки і через інтернет, то, безумовно, цієї потреби не було б», – пояснив депутат від Партії регіонів Вадим Колесніченко.

Проте це ускладнить роботу залізничному персоналу – екс-чиновник

Колишній керівник «Укрзалізниці» Михайло Костюк погоджується, що іменні квитки – дієвий метод в боротьбі зі спекулянтами. Хоча самим залізничникам нововведення додасть клопоту.

«Для боротьби з дрібним спекулянтом, напевно, це буде ефективно, – говорить він. – Таке вже в практиці було. Але це, звичайно, ускладнить роботу залізничному персоналу, тому що доведеться перевіряти документи, а залізничники не завжди знають, чи це є дійсний документ, чи цей документ може бути сумнівного походження».

Переходу на іменні квитки поки що не буде – «Укрзалізниця»

Проте в «Укрзалізниці» неофіційно кажуть, що жодним чином повернення іменних квитків роботи їм не ускладнить. При цьому поки що залізничники не називають дати такого повернення.

Деякі ЗМІ оприлюднили інформацію, що саме 21 березня почнуть продавати іменні квитки, бо спливає 15 днів з дня опублікування постанови на сайті уряду. Проте в «Укрзалізниці» Радіо Свобода повідомили, що імені й прізвища пасажира при купівлі квитка на потяг поки що не вимагатимуть, оскільки постанова набуде чинності через 15 днів з дня опублікування її в офіційних друкованих виданнях уряду (тобто в газеті «Урядовий кур’єр»). А цього поки що не було.

Крім того, як заявляють в «Укрзалізниці», запровадження іменних квитків пов’язане не лише з боротьбою зі спекулянтами і корупцією, а також для перевірки даних у зв’язку із запровадженням електронних квитків.

Іменними мають бути лише квитки, придбані через інтернет – експерт

Іменні квитки на потяг є виправданими лише при купівлі їх через інтернет, і ця практика діє в багатьох країнах, наголошує колишній перший заступник Міністра транспорту та зв’язку України Василь Шевченко. Однак, за його словами, зараз потрібно працювати над покращенням купівлі та оплати квитків через інтернет, бо з цим є проблеми.

«В різних країнах по-різному, але загалом використовуються документи, коли йде придбання через інтернет, коли йде оплата дистанційно і коли людина приходить із роздрукованим квитком безпосередньо вже до потяга. Офіційно може ще пояснити, боротьба з людьми, яких розшукують, що це буде допомагати знаходити злочинців, але це не виправдовує обмеження людей на використання з мінімальними проблемами проїзних квитків. Головна умова введення іменних проїзних квитків – це повноцінний продаж через інтернет, не тільки резервування, яке зараз відбувається, а можливість оплати дистанційно з кредитної картки», – зауважив Василь Шевченко.

А от правозахисник Дмитро Гройсман наголошує, що запровадження іменних залізничних квитків – це втручання держави в приватне життя громадян, а держава, каже він, не повинна знати хто, куди і з якою метою їздить.

Кабінет Міністрів скасував зазначення прізвища пасажира в залізничному квитку, за винятком пільгових і безкоштовних квитків, починаючи з 21 листопада 2007 року.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG