Доступність посилання

ТОП новини

Лідер курдів закликав до перемир’я з Туреччиною


Курдський діяч, депутат парламенту Туреччини Селахаттін Демірташ (попереду в центрі) на тлі фото Абдуллаха Оджалана, 17 березня 2013 року
Курдський діяч, депутат парламенту Туреччини Селахаттін Демірташ (попереду в центрі) на тлі фото Абдуллаха Оджалана, 17 березня 2013 року
Ув’язнений лідер курдських повстанців Абдуллах Оджалан закликає до перемир’я з Туреччиною. Цей крок має покласти край насильству, що триває близько 30 років.

Заяву номінального керівника «Робітничої партії Курдистану» зачитали на мітингу в місті Діярбакир на південному сході Туреччини, на який зібралися понад 200 тисяч людей.

Оджалан закликає курдських бійців припинити воєнні дії і залишити Туреччину.
За його словами, зараз відчиняються двері для демократичних процесів у Туреччині.

Офіційна Анкара і курдські повстанці почали переговори про мир минулого року.

64-річний Абдуллах Оджалан відбуває довічне ув’язнення у спеціальній в’язниці особливого режиму, на яке йому замінили первісний вирок смертної кари. Він перебуває за ґратами з 1999 року, але й досі вважається номінальним лідером «Робітничої партії Курдистану» – збройного сепаратистського угруповання, співзасновником і керівником якого він був. Це угруповання, визнане за терористичне цілою низкою країн і міжнародних організацій, воює за проголошення держави чи принаймні автономії турецьких курдів на марксистсько-ленінських засадах. У цій боротьбі з 1984 року загинули вже понад 45 тисяч людей.
XS
SM
MD
LG