Доступність посилання

ТОП новини

Туреччина обережно привітала перемир’я з курдами


Демонстрант-курд із прапором «Робітничої партії Курдистану», архівне фото
Демонстрант-курд із прапором «Робітничої партії Курдистану», архівне фото
Прем’єр-міністр Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган привітав оголошений у четвер заклик до перемир’я з боку курдів-повстанців.

Це позитивний крок, але головним буде його втілення, заявив прем’єр, перебуваючи з візитом у Нідерландах.

За його словами, турецькі війська припинять операції проти повстанців, якщо ті теж припинять свою боротьбу.

У четвер у Туреччині оголосили звернення ув’язненого лідера курдських повстанців Абдуллаха Оджалана, в якому той закликав бійців курдського спротиву припинити бойові дії і залишити Туреччину, перебравшись на північ Іраку, де теж живуть курди. Заяву зачитали на 200-тисячному мітингу в місті Діярбакирі на південному сході Туреччини, де курди становлять більшість населення.

Заклик пролунав по кількох місяцях переговорів турецької влади з курдськими повстанцями.

64-річний Абдуллах Оджалан відбуває довічне ув’язнення у спеціальній в’язниці особливого режиму, на яке йому замінили первісний вирок смертної кари. Він перебуває за ґратами з 1999 року, але й досі вважається номінальним лідером «Робітничої партії Курдистану» – збройного сепаратистського угруповання, співзасновником і керівником якого він був.

Це угруповання, визнане за терористичне цілою низкою країн і міжнародних організацій і заборонене в Туреччині, воює за проголошення держави чи принаймні автономії турецьких курдів на марксистсько-ленінських засадах. У цій боротьбі з 1984 року загинули вже понад 45 тисяч людей.
XS
SM
MD
LG