Доступність посилання

ТОП новини

Активісти вимагають назвати винних у смерті відомого еколога Гончаренка


Зібрання дніпропетровських активістів з вимогою розслідувати «справу Гончаренка», Дніпропетровськ, 22 березня 2013 року
Зібрання дніпропетровських активістів з вимогою розслідувати «справу Гончаренка», Дніпропетровськ, 22 березня 2013 року
Дніпропетровськ – У Дніпропетровську близько півсотні громадських активістів зібрались у п’ятницю на акцію протесту проти бездіяльності правоохоронців у розкритті «справи місцевого Гонгадзе» – відомого українського еколога, академіка Володимира Гончаренка, який викривав екологічні зловживання у регіоні і загинув торік за загадкових обставин. Члени природоохоронних об’єднань мали намір пікетувати обласну прокуратуру з вимогами результатів розслідування його смерті. Однак суд заборонив цю акцію, посилаючись на… надто вузький тротуар біля будівлі. Тим часом правоохоронці поінформували, що справа «розслідується під особистим контролем прокурора області».

Активісти екологічних громадських об’єднань разом зі свободівцями зібрались біля обласної прокуратури під рясним дощем. У руках – державний прапор України. Головна вимога – прискорити розслідування вбивства відомого еколога Володимира Гончаренка та поінформувати громадськість про долю скандального металобрухту, виявленого ним у Кривому Розі. Екологи обурені: за 7 місяців після вбивства академіка Гончаренка винні досі не названі.

Представник Партії зелених України у Європейській партії зелених Павло Хазан упевнений, що Гончаренко постраждав через свою громадську діяльність.
Гончаренко загинув саме через те, що говорив правду, через те, що викривав екологічні проблеми, які незручні владі
Павло Хазан

«Ми впевнені, що Володимир Гончаренко загинув саме через те, що говорив правду, через те, що викривав екологічні проблеми, які незручні владі. Прикро, що органи державної влади не інформують громадськість, що відбувається по слідству. Про це все ми інформуємо й ООН, з якою ми спілкуємося, і Європейський парламент, я мав зустріч із Ребеккою Гармс, співголовою фракції «зелених» у Європарламенті, вона збирає інформацію і відстежує», – зазначив Павло Хазан.

Металобрухт зник, даних експертизи немає

Дніпропетровські екологи зазначають: не відома досі й доля 180 тонн металобрухту, ймовірно, зараженого надзвичайно токсичною речовиною гексахлорбензолом. Про цей брухт незадовго до смерті заявляв Гончаренко.

Застарілі теплообмінники, які, за даними Гончаренка, були дуже небезпечні для довкілля і життя людей, із Кривого Рогу зникли у невідомому напрямку, сказала в коментарі Радіо Свобода активістка громадського руху «За право громадян на екологічну безпеку» Наталя Кожина. Вона зазначила: чи був той металобрухт небезпечним і які саме сполуки містив, досі не відомо – даних незалежної експертизи так і не побачили.

«За вказівкою міністра екології була організована міжвідомча комісія, вони виїздили на місце, відібрали зразки шламу і відправили його до інституту в Києві. Результатів досі немає. Теплообмінники вивезли. Куди? Це питання я ставила слідчим органам, мені не відповіли», – розказала представниця громадського руху.

Під прокуратурою збиратись не можна, бо там надто вузько?

А втім, своє гасло «Сьогодні Гончаренко, завтра – ти!» під прокуратурою активісти громадських організацій у п’ятницю розгорнути не змогли – суд за зверненням міськвиконкому заборонив акцію протесту, посилаючись на загрозу безпеці і надто вузький тротуар перед прокуратурою.

«Я хочу зачитати надзвичайно цікаві моменти постанови суду. «Вказане місце становить вузький тротуар, по якому постійно відбувається пожвавлений рух пішоходів». «Будівля прокуратури розташована майже біля проїжджої частини, може виникнути загроза громадському порядкові». Крім того, «до проведення заходу можуть приєднатись інші громадяни». О, горе… Отже, правоохоронці не зацікавлені у діалозі з громадськістю, у відкритості своїх дій перед громадськістю», – процитував і прокоментував постанову суду один із організаторів зібрання Андрій Денисенко.

Міська влада звинувачення в обмеженні свободи зібрань у Дніпропетровську відкинула. Заступник начальника управління внутрішньої політики міськради Станіслав Палєй пояснив Радіо Свобода, що майданчик під будівлею прокуратури не входить до переліку місць масових зібрань, визначених спеціальним положенням міськради, і всі акції, які там відбувались раніше, були несанкціоновані.

«Ніколи не було дозволено проведення акцій за цією адресою. У Положенні чітко вказані адреси, за якими можна проводити акції», – сказав Станіслав Палєй.

Між тим у прокуратурі області заявляють: справа Володимира Гончаренка розслідується під особистим контролем прокурора області. Подробиць не повідомляють в інтересах слідства.

«За даним фактом відкрито кримінальне провадження за статтею «умисне вбивство». За ініціативою прокуратури області для розслідування вказаного провадження створено слідчо-оперативну групу, до складу якої включено досвідчених працівників слідчого управління ГУМВС України в Дніпропетровській області, оперативних працівників відділів боротьби з економічною злочинністю, карного розшуку, боротьби з організованою злочинністю ГУМВС України в області. Хід досудового розслідування у даному провадженні перебуває під особистим контролем прокурора Дніпропетровської області», – повідомила Радіо Свобода речник прокуратури області Олександра Сараєва.

Тим часом дніпропетровські екологи заявляють, що не збираються випускати «справу Гончаренка» з-під контролю: наступного тижня вони знову планують пікетувати прокуратуру, а також звертатись за допомогою до європейських інституцій.
Довідка:
27 липня 2012 року на прес-конференції у Дніпропетровську голова громадського руху «За право громадян на екологічну безпеку», керівник асоціації «Втормет» Володимир Гончаренко повідомив про ймовірне перебування на території Кривого Рогу металевих теплообмінників вагою в майже 200 тонн, забруднених небезпечною сполукою – гексахлорбензолом. Першого серпня Гончаренко був побитий невідомими, 3 серпня помер у лікарні. Слідство не виключає, що причиною інциденту стала громадська діяльність еколога. Його колеги-екологи заявили, що після вбивства Володимира Гончаренка розслідування справи щодо забрудненого металу зупинилось.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG