Доступність посилання

ТОП новини

У Росії перевірки в некомерційних організаціях. Друга серія


(Ілюстраційне фото)
(Ілюстраційне фото)
Москва – У Росії знову пройшли масові перевірки некомерційних організацій (НКО). Як повідомили у прес-службі Міністерства юстиції, діяльність НКО перевіряється на відповідність новому законові про іноземних агентів. Тільки у понеділок інспекції провели в «Міжнародній амністії», фонді «Громадський вердикт» та русі «За права людини». Подібні перевірки проводили і минулого тижня.

Співробітники прокуратури і податкової інспекції прийшли в понеділок з перевіркою до офісу правозахисної організації Amnesty International. Від глави російського представництва міжнародної організації Сергія Нікітіна вони зажадали об’ємного списку документів, включно з копією його паспорта. Нікітін розцінив дії прокуратури як спробу «внести сум’яття» в роботу організації.

«У понеділок зранку буквально нам подзвонили і прийшли три особи з московської прокуратури та одна людина з податкової інспекції. Ці люди надали мені документ, під назвою «запит», в якому перераховані ті документи, копії яких вони хочуть взяти», – розповів Сергій Нікітін.

Політична мотивація перевірок

Тим часом, за словами правозахисників, прокурори перевіряють більше ніж 40 організацій у 16 російських регіонах.

А за даними керівника правозахисної організації «Агора» Павла Чикова, по всій Росії перевіряють від двох до чотирьох тисяч організацій. Інспекції, на думку Чикова, політично мотивовані.
Посилання на закон про протидію екстремізмові – це всього лише формальна підстава
Павло Чиков

«Посилання на закон про протидію екстремізмові – це всього лише формальна підстава. Це такий виверт, обгортка, щоб прикрити все те, що відбувається зараз по країні. Насправді шукають вони, і не приховують цього – політичну діяльність в організацій, які отримують іноземні гроші», – зазначає правозахисник.

Прийшли в понеділок із перевірками і в офіси фондів «Громадський вердикт» і «Право дитини», який очолює член Громадської палати Борис Альтшулер, а також руху «За права людини».

Керівник організації «За права людини» Лев Пономарьов повідомив журналістам, що не став спілкуватися з працівниками прокуратури і відмовився від проведення перевірки. На думку Пономарьова, наказ про проведення нових перевірок іде безпосередньо від президента Володимира Путіна.

У Раді з прав людини чекають Генпрокурора

Тим часом члени Ради з прав людини та розвитку громадянського суспільства при президентові Російської Федерації вже висловили своє ставлення до подій. За словами члена президентської ради Мари Полякової, перевірки некомерційних організацій не можуть не викликати стурбованості у правозахисному співтоваристві.

«Взагалі відчуття, що йде якийсь просто недружній наступ на спільноту – незважаючи на норми, незважаючи на законодавство. Хотілося б, щоб цей конфлікт був нормально вирішений, щоб у правове русло все повернулося», – зазначила Полякова.

На найближче засідання ради з прав людини, яке відбудеться на початку квітня, запрошений генпрокурор Юрій Чайка. Члени правозахисної ради чекають від генерального прокурора чіткого обґрунтування перевірок некомерційних організацій, а також звіту про результати інспекцій.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG