Доступність посилання

ТОП новини

Побудований до Євро-2012 стадіон у Львові можуть розібрати на будматеріали?


Львів – 26 березня на стадіоні «Арена Львів» відбудеться матч між молодіжними збірними України та Польщі. Хоча футбол на цьому стадіоні – радше виняток, цей поєдинок відклав на кілька днів відімкнення електроенергії спортивній арені через борги перед «Львівобленерго». З 1 січня держава припинила фінансування стадіону, побудованого до Євро-2012.

Сталося те, про що не втомлювались говорити ще задовго до будівництва нової спортивної арени численні експерти і фахівці: стадіон «Арена Львів» після Євро – безгосподарний, хоча на паперах державний. Незручне розташування, відсутність транспортного сполучення, надто енерговитратний об’єкт, який не цікавить підприємців.

З державного бюджету на будівництво спортивної арени у Львові витрачені 250 мільйонів євро,тобто з кишень платників податків. Спершу мовилось про суму вдвічі меншу, але протягом будівництва вона стрімко зросла.

Мерія Львова не чула порад фахівців

Міська влада не дослухалась до порад фахівців – реконструювати стадіон «Україна», що розташований у зручному районі, поблизу центру і лише на 7 тисяч місць менший, ніж «Арена Львів». Ба більше, власник клубу «Карпати» Петро Димінський навіть пропонував гроші на відновлення цього стадіону, де постійно грає його команда. Втім, уряд і міські чиновники на чолі з мером Андрієм Садовим настояли на будівництві нового спортивного об’єкту, на утримання якого потрібно щонайменше 20 мільйонів гривень на рік. Де взяти такі гроші, сьогодні не знає ніхто.

Уряд, львівська обласна і міська влади одноголосні у тому, що на «Арені Львів» має грати футбольний клуб «Карпати», а для цього потрібно створити вигідні економічні умови, зауважив Радіо Свобода начальник управління архітектури, містобудування та інфраструктурних проектів львівської облдержадміністрації Володимир Лаврін.

Мусить прийти ефективний власник, мусить розвивати спортивну зону, суміжну територію
Володимир Лаврін

«У тій ситуації сьогодні клубу вигідніше грати на стадіоні «Україна», де вони заробляють гроші. Просто потрібно працювати над тим, які умови їм створити, щоб клуб був зацікавлений у переході. Стадіон «Україна» є комунальною власністю, не приватною, тому нелогічно стадіон «Арена Львів» передати у приватні руки, ніхто цього не зробить, не подарує 250 мільйонів євро. Стадіон має бути у державній або комунальній власності, це теж розглядається. Мусить прийти ефективний власник, мусить розвивати спортивну зону, суміжну територію», – каже посадовець.

ФК «Карпати» вистав владі свої умови

Зараз тривають переговори між Кабінетом міністрів і керівництвом футбольного клубу «Карпати» про перехід команди на спортивну «Арену Львів». Домовленостей не досягнуто. Для керівництва ФК «Карпати» важливі економічний фактор і комфорт уболівальників. Клуб на утримання стадіону «Україна» витрачає у рік 3 мільйони гривень, що у сім разів менше, ніж необхідно для «Арени Львів». Влада має запропонувати клубу компенсаційний механізм, наголошує генеральний директор ФК «Карпати» Ігор Дедишин.

«Інших перешкод для нашого переходу на стадіон немає. Єдине, що будемо домагатись, щоб міська влада забезпечила транспортне сполучення, а далі вже комфорт для вболівальників ми самі забезпечимо. Стадіон має бути повноцінним комерційний об’єктом», – говорить керівник клубу.

Перш ніж перейти на «Арену Львів», керівництво клубу «Карпати» вимагатиме оцінити реальний стан стадіону щодо його безпеки, видати державний акт про здачу в експлуатацію спортивного об’єкту, а також міська влада Львова має виконати обіцянку 2008 року:передати майновий комплекс стадіону «Україна» та прилеглі земельні ділянки ФК «Карпати».

Будівництво стадіону до Євро за бюджетні гроші виявилось недоцільним і невигідним для громади загалом. Для прикладу, в Австрії частину стадіонів, збудованих до Євро розібрали через неефективність використання, але ці арени у кілька разів були дешевші, ніж в Україні.

«Ми маємо дати політичну оцінку людям, які приймали рішення про будівництво стадіону у Львові, – каже депутат міськради Володимир Гірняк, який був проти будівництва нового стадіону. – На сьогодні ми маємо два стадіони. Це був безгосподарський підхід».

Влада на сьогодні має два варіанти: виконати всі умови футбольного клубу «Карпати» або розібрати спортивну арену на будматеріали.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG