Доступність посилання

ТОП новини

У Кіпрі пішов у відставку керівник банку, що потрапив під реструктуризацію


Відділення Банку Кіпру в Нікосії, фото 20 березня 2013 року
Відділення Банку Кіпру в Нікосії, фото 20 березня 2013 року
Засоби інформації Кіпру повідомили сьогодні про відставку голови правління найбільшого комерційного банку країни, Банку Кіпру. За повідомленнями, Андреас Артеміс пішов у відставку через незгоду з умовами надання Кіпрові міжнародної фінансової допомоги, які болісно зачіпають його банк.

Усі банки Кіпру наразі залишаються зачинені до післязавтра, вирішив Центральний банк Кіпру вчора пізно ввечері. Як мовилося в заяві центробанку, цей крок має на меті забезпечити належне функціонування банківської системи країни після відкриття.

За умовами надання Кіпрові міжнародної фінансової допомоги для порятунку від дефолту, досягненими в ніч на вчора, другий найбільший серед комерційних банків країни, Народний банк (банк «Лаїкі»), ліквідовується, депозити в ньому на суму до 100 тисяч євро будуть переведені в найбільший, Банк Кіпру. При цьому депозити на суму понад 100 тисяч євро в обох цих банках заморожуються, і кошти з них підуть на виплату боргів Народного банку і на реструктуризацію Банку Кіпру. Власники облігацій Народного банку втратять усі свої кошти, власники облігацій Банку Кіпру на суми понад 100 тисяч євро втратять частину.

За оцінками, ці кроки мають принести в бюджет Кіпру близько 4 мільярдів 200 мільйонів євро, а великі інвестори втратять від 30 до 40 відсотків своїх коштів.

Загалом Кіпр цим та іншими заходами, ухваленими раніше, має заощадити 5 мільярдів 800 мільйонів євро. Таким чином він має виконати вимогу міжнародних позикодавців, Європейського Союзу, Європейського центрального банку і Міжнародного валютного фонду, щоб отримати від них допомогу у 10 мільярдів євро. Ця допомога має втримати Кіпр від дефолту.
XS
SM
MD
LG