Доступність посилання

ТОП новини

Україна абсолютно не готова до подолання повені – Сергій Каплін


Київ – Український уряд готується до весняних повеней. Голова Державної служби з надзвичайних ситуацій (ДСНС) Михайло Болотських назвав регіони, де ускладнення можуть бути найбільшими. А прем’єр Микола Азаров наказав запасатися харчами та ліками. Тим часом в опозиції не вірять у запевнення урядовців у готовності до паводку. Опоненти влади стверджують, що Кабмін підготувався до повені таким же чином, як і до снігопадів. Опозиціонери не виключають людських жертв через стихію і вимагають відставки відповідальних осіб.

За даними Українського гідрометеорологічного центру, вже з 1 квітня в Україні очікується потепління до плюс 13 градусів, а після 5 квітня майже до плюс 20. Це і є небезпечний швидкий режим танення снігу, заявив голова Державної служби з надзвичайних ситуацій Михайло Болотських і додав, що підтоплення територій можливе в 11 областях України та у місті Києві.

«У зв’язку з цим можливе підтоплення територій у Волинській, Львівській, Закарпатській, Рівненській, Тернопільській, Хмельницькій, Житомирській, Чернігівській, Сумській, Одеській, Київській областях та у місті Києві», – зазначив Михайло Болотських.

Він також зауважив, що основні ускладнення, наприклад, на Житомирщині, спричинює сміття, повалені дерева в руслах річок, що викликає підняття рівня води, руйнування мостів, захисних дамб та доріг. А на Закарпатті державна служба виявила багато несправних каналізаційних та дренажних систем, які неспроможні пропустити талий сніг. На Одещині теж дуже складна ситуація.

Попри це підготовка до наслідків весняних паводків триває, і поки що ситуація під контролем, запевняє Михайло Болотських. Сніг вивозять за межі міст і обіцяють регулювати рівень води у водосховищах.

У столиці є понад 100 проблемних місць – Мазурчак

Тим часом колишній перший заступник голови КМДА Олександр Мазурчак, подавши у відставку, повідомив, що у столиці найбільша проблема – це каналізація, яка може при різкому таненні снігу не спрацювати. За словами Мазурчака, існує карта проблемних місць каналізації, таких місць у Києві є понад сто. Оприлюднити цю карту обіцяють у четвер.

Водночас Олександр Мазурчак радить відмовитися від поїздок на приватному транспорті і дати можливість розчистити зливоприйомники від льоду. Інакше, за його словами, машини плаватимуть по свої дахи.
Якщо на кілька днів, коли буде йти підтоплення, люди залишать максимально свої автомобілі, то буде все гаразд
Олександр Мазурчак

«Якщо люди не будуть прислухатися до того, що їм каже влада, то наслідки будуть набагато гірші. Якщо люди почують, що така дорога закривається, там буде підтоплення, туди не їхати, то тоді буде все гаразд. Якщо на кілька днів, коли буде йти підтоплення, люди залишать максимально свої автомобілі, то буде все гаразд», – наполягає Олександр Мазурчак.

За його словами, є низка місць у столиці, які постійно підтоплює, наприклад, Деміївський ринок, дорога за універмагом «Україна», шлях повз швидкісний трамвай на Борщагівці та станцію метро «Осокорки».

Це буде наступна катастрофа – Каплін

Опозиційний народний депутат, член фракції УДАРу Сергій Каплін говорить, що багато потенційних проблем, які можуть виникнути з повінню, урядовці приховують.
Ми абсолютно не готові до подолання повені. Боюся, що ми матимемо навіть смертельні випадки
Сергій Каплін

«Ми абсолютно не готові до подолання повені. Це буде наступна катастрофа, і якщо ми зараз не змінимо керівництво міністерств, якщо ми зараз не винесемо відповідних кадрових висновків, якщо ми зараз не створимо все для того, щоб створити потужний розгалужений штаб для боротьби з цією негодою, я боюся, що ми матимемо навіть смертельні випадки», – сказав парламентарій.

Ударівці вимагають звільнити керівників відомств, відповідальних за «сніговий колапс». Це стосується Міністерства інфраструктури, Міністерства внутрішніх справ, Державної служби надзвичайних ситуацій, Державного агентства автомобільних доріг України і Державної адміністрації залізничного транспорту України. Ці пропозиції депутат Каплін виклав прем’єр-міністру Миколі Азарову на засіданні уряду. На що голова уряду наказав охороні «вивести депутата із засідання уряду і не заважати роботі міністрів».

Прем’єр доручив запасатися ліками, їжею і обіцяє нові звільнення

Водночас Микола Азаров на засіданні Кабміну доручив у небезпечних місцях можливих паводків зробити запаси продовольства та ліків. А для мінімізації стихії оперативним штабам доручив активно вивозити сніг із населених пунктів.

Окрім першого заступника голови КМДА Олександра Мазурчака в Києві за неприбраний сніг позбулися посад і керівник управління з надзвичайних ситуацій Києва Віталій Пшеничний і генеральний директор «Київавтодору» Георгій Глинський.

Прем’єр Микола Азаров вважає обґрунтованим і справедливим звільнення низки київських чиновників за незадовільну роботу з ліквідації наслідків сильних снігопадів у столиці. А після завершення ліквідації наслідків снігової стихії, додав прем’єр, в країні буде також розглянуте питання про відповідальність інших керівників.

Наразі, за даними прем’єра, не готові до можливої повені Житомирська, Закарпатська, Одеська, Тернопільська та Хмельницька області.

За даними голови Державної служби з надзвичайних ситуацій Михайла Болотських, на державну програму з ліквідації стихій, в тому числі по боротьбі з повенями, на 2013 рік виділено 3,5 мільярди гривень, але, зазначає він, зараз немає інформації, скільки реально грошей виділено. Рахувати витрачені гроші обіцяють після ліквідації стихії.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG