Доступність посилання

ТОП новини

У Західній Європі живуть довше, ніж в Україні – європейські фахівці


Брюссель – Середня тривалість життя мешканців країн Західної Європи за останні десятиліття істотно зросла – в більшості держав цього регіону вона перевищує 70 років (для чоловіків та жінок). Натомість у пострадянських країнах цей показник зменшується. Головна причина ранньої смертності серед українців, росіян, білорусів – надмірне споживання алкоголю, куріння, нездоровий спосіб життя.

Європейці живуть чимраз довше, однак тут мова йде насамперед про тих, що мешкають у Німеччині, Нідерландах, Італії, Франції чи державах Скандинавії. При цьому середня тривалість життя місцевих чоловіків та жінок приблизно на 12 років більша, ніж у Росії чи Україні. Такого висновку доходять автори серії досліджень, оприлюднених у спеціалізованому британському журналі Lancet.

Головні причини такого великого розриву – алкоголізм, куріння та поширення внаслідок цього та інших причин серцево-судинних недуг. Як стверджують західні дослідники, антиалкогольна й антитютюнова боротьба в країнах колишнього соцтабору на практиці майже відсутні.

Так само немає й попереджувальних кампаній для профілактики серцево-судинних захворювань. В Україні, Білорусі та Росії саме інфаркти та інсульти є причиною смертей майже 115 осіб на кожні 100 тисяч населення, стверджують, зі свого боку, представники Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Втім, у Західній Європі існує суттєва різниця у тривалості життя мешканців тих чи інших країн, каже автор останнього звіту щодо стану здоров’я європейців Ріту Садана.

«Одним із досягнень Європи є те, що з 80-х років і донині середня тривалість життя людей зросла на п’ять років. Одна, це покращення розподілилося між державами континенту нерівномірно, – пояснює експерт Всесвітньої організації охорони здоров’я. – До того ж, чоловіки суттєво відстають від жінок і навіть тепер не живуть довше від того рівня, який був серед жінок у 1980 році. Характерно, що ракові захворювання стали частішою причиною смерті європейців віком до 65 років, порівняно із серцево-судинними хворобами».

У молодого європейця є 90 відсотків гарантії дожити до 60 років

Тим часом серед українців чи росіян головною причиною смертності залишається алкоголь. Як пише видання Lancet, від 4 до 6 чоловіків і 3 із 10 жінок помирають у цих двох державах саме від цього.

Роблячи особливий аналіз ситуації у Росії, європейські фахівці констатують, що порівняно із 1980-ми роками, у 2000-му пересічні росіяни стали помирати раніше: чоловіки – в середньому в 58 років, жінки – в 72 роки. Нині сталося незначне покращення: 62 роки для чоловіків та 74 для жінок.

Але навіть це поліпшення не наблизило середньостатистичну тривалість життя східноєвропейців до мешканців Західної Європи. Нині у молодого 20-річного громадянина України чи Росії є трохи більше від 60 відсотків імовірності дожити до 60-річного віку. Тим часом шанси на це його ровесника із держав Заходу сягають аж 90 відсотків, стверджують європейські експерти.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG