Доступність посилання

ТОП новини

Закон «Про всеукраїнський референдум» небезпечний для України – експерти (ГРАФІКА)


Закон «Про всеукраїнський референдум» не відповідає існуючій правовій системі й вивищується над Конституцією України, вважає керівник проектів з питань конституційного права Центру політико-правових реформ Юлія Кириченко.

«Такий інструмент, як референдум, мусить бути частиною правової системи й повинен обмежуватися закладеними правовими механізмами. У тексті нового закону про всеукраїнський референдум написано, що можна скасувати Конституцію, можна ухвалити нову Конституцію і при цьому немає жодного слова про те, де береться текст нової Конституції, не передбачено жодного обговорення. Невідомо звідки може взятися текст Конституції, десь з'являється ініціативна група, приносить текст і його виносять на референдум», – сказала Радіо Свобода Юлія Кириченко.



Експерт наголошує, що норми закони виписані у такий спосіб, що на референдум може бути винесене будь-яке питання, навіть про суверенітет та територіальну цілісність України. До того ж, текст закону виписаний у такий спосіб, що усі важелі впливу на те, які питання будуть виноситися на референдум є лише у президента й Центральної виборчої комісії.

«Це прямо суперечить чинній Конституції, у президента немає повноважень оцінювати конституційність будь-якого питання. Це компетенція Конституційного суду», – наголошує експерт.

Юлія Кириченко вважає, що закон «Про Всеукраїнський референдум» написаний так, що народна ініціатива унеможливлюється, а вплив влади на організацію, проведення, голосування під час референдуму – посилюється. До того ж результат референдуму не можна буде оскаржити у жодному суді.

«Ні партії ні громадянське суспільство не мають можливості контролювати проведення референдуму. А оскаржити результат – неможливо», – зауважує Юлія Кириченко.

Закон «Про всеукраїнський референдум» ухвалений 6 листопада 2012 року. Депутати від фракції «БЮТ-Батьківщина» Микола Томенко і Сергій Сас пропонували скасувати це рішення як таке, що було ухвалене з грубим порушенням Конституції й регламенту, однак Верховна Рада відмовилася підтримати їхню постанову, а президент підписав закон.

В тему: Чи скористаються сепаратисти законом про всеукраїнський референдум?
XS
SM
MD
LG