Доступність посилання

ТОП новини

Влада піднімає рейтинг Яценюку – Олексій Голобуцький


Київ – Набирає обертів скандал навколо стеження, яке нібито здійснювали за одним із лідерів опозиції Арсенієм Яценюком. Голова фракції «Батьківщина» заявив, що викрив авто, з якого за ним вели незаконне зовнішнє спостереження в Чернівцях. Водночас міліція почала кримінальне провадження за фактом втручання депутатів Арсенія Яценюка та Геннадія Москаля в діяльність правоохоронців. Останній у коментарі Радіо Свобода назвав дії міліції «маразмом». Політичні експерти припускають, що влада таким чином начебто намагається попіарити Яценюка як вигідного їй опонента. З іншого боку, таке стеження може бути звичним для України методом влади у протидії опозиції.

Повертаючись із Чернівців, голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк помітив дві машини, з яких за ним стежили. Він записав номер однієї з них і зателефонував депутатові Геннадієві Москалю, щоб його перевірити. Виявилося, що цей номер на обліку не стоїть. Тоді лідер «Батьківщини» разом із групою народних депутатів зупинили одне з підозрілих, на їхню думку, авто і викликали міліцію. Другий автомобіль встиг виїхати. Правоохоронці, що приїхали, знайшли в «підозрілому» автомобілі засоби прихованого зв’язку в робочому режимі, фотоапаратуру, а у багажнику виявили три комплекти номерних знаків, що не перебувають на обліку МВС.

Заяву Яценюка про зовнішнє спостереження за ним міліціонери пообіцяли розслідувати. А невдовзі розмістили повідомлення про розпочате проти нього і Геннадія Москаля кримінальне провадження за статтею 343 Кримінального кодексу України «Про втручання в діяльність працівника правоохоронного органу». За цим повідомленням, працівники міліції, на яких поскаржився Яценюк, на службовому транспорті «здійснювали заходи, що не були пов’язані з діяльністю народних депутатів» і не стежили за ними. Самі ж депутати неправомірно провели «особистий обшук працівників міліції», стверджують чернівецькі правоохоронці.

Погано працювали і розшифрувалися – Геннадій Москаль

Геннадій Москаль у коментарі Радіо Свобода таку ситуацію називає «маразмом». Особи, що були в автомобілі, діяли вкрай непрофесійно, каже він, адже в їхніх руках була апаратура, з якої долинав голос того, хто з ними тоді спілкувався і хотів знати, що відбувається. Тобто, вони самі себе видали, стверджує депутат, колишній заступник глави МВС. Зокрема, водій почав переконувати, що авто є власністю Чернівецького дріжджового заводу, який не працює щонайменше 10 років, переконує Геннадій Москаль.

Якщо б керівництво чернівецької міліції вибачилось і визнало таку свою помилку або бодай придумало якусь відмовку на кшталт того, що таким чином намагалися забезпечити охорону Яценюка, то конфлікт був би вичерпаний, а так – це вже війна, в якій опозиція йтиме до кінця. Про це заявив Геннадій Москаль.

Інкриміноване втручання в діяльність правоохоронних органів він також категорично відкидає, бо огляд авто проводили працівники Шевченківського райвідділу міліції у Чернівецькій області, а не самі депутати.

Люди добрі, ми доходимо до абсолютного маразму
Геннадій Москаль
«Скажіть мені, та машина, яка була блокована охороною народного депутата Яценюка, мала міліцейські номерні знаки чи мала напис «міліція», чи ці працівники, що перебували в машині, були одягнені в міліцейську форму чи в іншу форму працівників правоохоронної системи України? Що це за маячня? Люди добрі, ми доходимо до абсолютного маразму», – обурюється Москаль.

Геннадій Москаль також нагадує, що за новим Кримінальним процесуальним кодексом кримінальну справу проти народного депутата може порушити лише Генеральний прокурор, а не міліція.

«Проведіть службове розслідування, покарайте цих співробітників чи хай МВС покарає тих, які погано працювали і розшифрувалися. Я тут нічого не бачу, крім розшифровки бездарних і непрофесійних дій служби зовнішнього спостереження. У чому тут вина Яценюка, Москаля і всіх інших?» – дивується він.

Потрібно якось підігріти інтерес – Володимир Олійник

Депутат від Партій регіонів Володимир Олійник не виключає, що поведінка Яценюка та Москаля у цій ситуації є доволі провокативною, а правдивість відео та фото, що знімали на місці події і опублікували в мережі, взагалі ставить під сумнів.
Ми й не такі фільми бачили, і не такі докази наводились. Потім виявлялось, що це мильна бульбашка
Володимир Олійник

«Людей приходить недостатньо (на акції «Вставай, Україно!» – Ред.), потрібно якось підігріти інтерес, тому можуть бути і заяви, які не мають під собою ніякої основи. Щодо того, що показують, то хочу вам сказати, що ми й не такі фільми бачили, і не такі докази наводились. Потім виявлялось, що це мильна бульбашка», – застерігає Олійник.

Усе це піар технології задля підняття рейтингу Яценюка – Олексій Голобуцький

Політично конфлікт зі спостереженням у підсумку зіграє на користь Яценюка, бо знову підтверджується, що він нібито становить якусь небезпеку для влади, вважає експерт Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький. У 2004 році у Криму стежили за тодішнім лідером опозиції Віктором Ющенком, пригадує експерт, тому прямування за Яценюком у 2013-му доводить, що за ці роки механізми, які влада застосовує проти опозиції, не змінилися. Крім того, припускає експерт, ймовірно, що все це піар-технології задля підняття рейтингу Яценюка, що останнім часом нібито значно знизився.

Яценюк, хоч і молодший від Кличка, проте повністю створений цією системою
Олексій Голобуцький
«Зараз на волі два кандидати від опозиції на президентські вибори. Це Кличко і Яценюк. Яценюк почав відставати в рейтингу. Він зручніший для влади кандидат з багатьох причин. Яценюк, хоч і молодший від Кличка, проте повністю створений цією системою. Людина, яка до 35 років умудрилась пройти всі важливі посади в цій країні, крім прем’єр-міністра і президента. І от таким чином влада намагається підняти його рейтинг. Тому що зрозуміло, що ніяких висновків з цієї справи зроблено не буде і це може тягнутися місяцями», – припускає Голобуцький.

Стаття 343, частина 1 Кримінального кодексу України, яку інкримінують Арсенію Яценюку та Геннадію Москалеві, передбачає, що «вплив у будь-якій формі на працівника правоохоронного органу з метою перешкодити виконанню ним службових обов’язків або добитися прийняття незаконних рішень – карається штрафом від п’ятдесяти до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців».
  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG