Доступність посилання

ТОП новини

100 тисяч українців щороку вмирають від причин, пов’язаних зі вживанням алкоголю


Київ – Українські підлітки займають третє місце в Європі за обсягом споживанням алкоголю. А кількість смертей, пов’язаних зі вживанням спиртних напоїв, зростає, стверджують громадські активісти. Однак у Міністерстві охорони здоров’я України переконують: від алкоголю вмирають менше, ніж раніше. При цьому в міністерстві запевняють, що законодавство у сфері продажу та реклами алкоголю необхідно зробити суворішим.

100 тисяч українців за рік помирає від причин, прямо чи непрямо пов’язаних зі вживанням алкоголю, говорить Юлія Солоха з «Українського інформаційного центру з проблем алкоголю та наркотиків». І якщо з курінням в Україні борються успішно, то в галузі впливу алкоголю відсутня навіть державна програма.

«В алкогольній сфері немає потужних законодавчих ініціатив. Тому назріла необхідність ініціювати такі законодавчі зміни. Адже, наприклад, у січні 2013 року смертність від прямо пов’язаних зі вживанням алкоголю причин зросла на 16% у порівнянні з січнем 2012-го», – зауважує Солоха.

МОЗ: законодавство з обмеження вживання алкоголю реально діє

Зі свого боку, фахівець Міністерства охорони здоров’я України Костянтин Красовський стверджує: в останні 4 роки люди менше, ніж раніше, помирають від пов’язаних з алкоголем хвороб. І хоч ринок спиртних напоїв поки не зростає, підняття акцизів на алкоголь (таке, як у 2009 і 2010 роках) уже давно на часі. За словами чиновника, обмеження економічної та «фізичної» (час і місце продажу) доступності алкоголю вже довело свою дієвість.
Зміни до законодавства, які здаються якимись недолугими, які ніхто ніби не виконує при тотальній корумпованості міліції, тим не менше реально дуже швидко дають результат.
Костянтин Красовський

«2006 року за споживанням алкоголю підлітки українські були на першому місці у Європі. 2010 року ухвалений закон про обмеження споживання пива. І опитування 2010 року показало стрімке зменшення споживання алкоголю серед українських підлітків. Вони вже не на першому місці, а на третьому. Дуже високо. Але все-таки цей приклад показує, що зміни до законодавства, які здаються якимись недолугими, які ніхто ніби не виконує при тотальній корумпованості міліції, реально дуже швидко дають результат», – вважає Красовський.

Українському законодавству у сфері боротьби з пияцтвом необхідні комплексні зміни, говорить колишній міністр охорони здоров’я Микола Поліщук. Але окрім юридичних ініціатив (наприклад, повної заборони реклами алкоголю), українцям потрібно змінювати культуру пиття, вважає фахівець.
Треба законодавчо заборонити таке: як у шефа день народження, то з 11-ї години потік з горілкою.
Микола Поліщук

«Одним із перших повинен бути законопроект, який би пиво відніс до алкогольних напоїв. Другий фактор: ми не враховуємо внутрішню контрабанду. А 50–70% у нас – це контрафактна горілка. Тут не можна пройти повз і не ухвалити ніяких нормативних актів. Також сьогодні в Україні треба говорити про культуру пиття. Треба сьогодні законодавчо заборонити таке: як у шефа день народження, то з 11-ї години потік з горілкою. Випили на роботі, а по дорозі допили», – зазначає Микола Поліщук.

Експерти зазначають: справжня кількість смертей в Україні, пов’язаних з алкоголем, не відома. Адже дуже часто діагноз «алкогольне отруєння» у медичних висновках не пишуть – наприклад, на прохання родичів померлого.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG