Доступність посилання

ТОП новини

Дії Рибака караються терміном у 10 років позбавлення волі?


Представники опозиції оголосили про відкриття засідання парламенту в сесійній залі Верховної Ради України, Київ, 4 квітня 2013 року
Представники опозиції оголосили про відкриття засідання парламенту в сесійній залі Верховної Ради України, Київ, 4 квітня 2013 року
Київ – Верховна Рада розділилася на два альтернативних парламенти. Через блокування пропрезидентська більшість ухвалила рішення проводити пленарне засідання у приміщення на вулиці Банковій. Опозиція, яка залишилася у стінах Верховної Ради, звинуватила регіоналів та комуністів у спробі конституційного перевороту і порівняла їх дії з путчем ГКЧП у 1991 році.

Парламентська більшість зібралася в актовій залі будівлі комітетів Верховної Ради на вулиці Банковій. У президії опинилися спікер парламенту Володимир Рибак, перший віце-спікер Ігор Калетнік та голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов. Останній запропонував збори вважати засіданням Верховної Ради.

«Рішення приймають депутати, які об’єдналися у більшість, якщо у них є ця більшість. Саме вони ухвалюють законодавчі акти. Так є у будь-якій країні. У зв’язку з цим ми можемо збиратися більшістю, якщо не хочуть представники опозиції брати участь у роботі. Можемо запрошувати усіх бажаючих депутатів. Регламент нам не забороняє, ухваливши відповідне рішення, проводити сесійне засідання і приймати закони», – сказав Єфремов.

Цю пропозицію підтримали всі присутні депутати.

«Це нове ГКЧП. Організатор – президент, виконавець Рибак» – Яценюк

Тим часом опозиція переконує, що проведення засідань Верховної Ради за межами парламентської зали – неконституційне. Будь-яке рішення, ухвалене на такому засіданні, розцінюватиметься як спроба конституційного перевороту, заявив голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк.

Дії Рибака повинен пояснювати генеральний прокурор. Захоплення влади, карається терміном у 10 років позбавлення волі
Арсеній Яценюк
«Я думаю, що дії Рибака повинен пояснювати генеральний прокурор. Захоплення влади державною особою і тими людьми, які там перебувають, карається терміном у 10 років позбавлення волі. Це нове ГКЧП. Організатор – президент, виконавець – Рибак. Ми порахували конкретно кількість депутатів у тому залі, так званому, 182 депутати. Вони повинні сісти за це до в’язниці», – наголосив Яценюк.

Натомість регіонал Андрій Пінчук заявляє, що в залі на Банковій перебували 244 депутати.

Опозицію не пустили на альтернативне засідання – Ковальчук

У свою чергу заступник голови фракції УДАР Віталій Ковальчук повідомив, що групу опозиційних депутатів, які намагалися потрапити на це «виїзне засідання», щоб порахувати його учасників, до зали не пустили.

Ми подамо депутатські запити до президента, безумовно, і депутатські звернення до Генеральної прокуратури
Віталій Ковальчук
«Наших депутатів не допустили. Члени Партії регіонів стали на вході і не допустили. Ми подамо депутатські запити до президента, безумовно, і депутатські звернення до Генеральної прокуратури, і до всіх відповідних органів, які повинні відреагувати на цю ситуацію», – зауважив Ковальчук.

Відтак опозиційні фракції та частина позафракційних депутатів (зокрема, Петро Порошенко, Віктор Балога, Олесь Доній, Сергій Міщенко, Віктор Тимошенко, Юрій Дерев’янко) провели збори у сесійній залі Верховної Ради.

Доній: діяльність опозиції має бути прозорою

Під час опозиційних зборів виникла суперечка через критичні зауваження позафракційного депутата Олеся Донія на адресу меншості. За його словами, для того, щоб опозиція могла дієво протистояти владі, їй варто зробити лише кілька кроків.

Перша пропозиція: об’єднання у надфракційне утворення, куди би увійшли всі опозиційні депутати
Олесь Доній
«Перша пропозиція: об’єднання у надфракційне утворення, куди б увійшли всі опозиційні депутати. Друга: прозорість у діях опозиції. Не нормально, щоб підписи за відставку Рибака і Пшонки два місяці збиралися, а потім заховалися кимось. А тепер цей же Рибак проводить альтернативні збори. Третє: для того, щоб забезпечити київські вибори, мусить бути створений спільний штаб між парламентськими опозиційними партіями і громадськими організаціями. Четверте: аналогічний алгоритм для усієї України. Необхідне щось на кшталт Народного руху України зразка 1989 року», – зазначив Доній.

Більшість ухвалила низку законопроектів

Доки меншість вирішувала, як боротися зі владою, більшість на своєму «виїзному засіданні» ухвалила низку рішень. Так, депутати підтримали в першому читанні урядовий законопроект про вдосконалення системи захисту персональних даних, ухвалили загалом законопроект про внесення змін до закону про бюджет щодо функціонування Міністерства доходів і зборів та Державної служби України з надзвичайних ситуацій. Також провладні депутати підтримали проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо встановлення пені у разі невиплати заробітної плати, стипендії, пенсії чи іншої встановленої законом виплати або її затримки.

У п’ятницю фракція Партії регіонів прийде на засідання у будівлю Верховної Ради, заявив регіонал Володимир Макеєнко. Водночас, за його словами, якщо парламентська трибуна буде заблокована, то більшість знову збереться в іншому місці.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG