Доступність посилання

ТОП новини

Мінекології сподівається вивезти з Калуша гексахлорбензол до кінця року


Початок вивезення гексахлорбензолу з Калуша, архівне фото (листопад 2010 року)
Початок вивезення гексахлорбензолу з Калуша, архівне фото (листопад 2010 року)
Заступник міністра, керівник апарату Міністерства екології та природних ресурсів Дмитро Мормуль висловив у четвер у Калуші Івано-Франківської області сподівання, що з полігону в місті до кінця цього року буде повністю вивезений отруйний гексахлорбензол.

За його словами, минулого року усунули загрозу потрапляння гексахлорбензолу у водозабір – встановили глиняний щит, а зараз стоїть завдання «вибрати всі карти».

Третій рік триває програма вивезення цих надзвичайно токсичних відходів першої категорії небезпеки, наразі найуспішніша складова вирішення екологічних проблем прикарпатського міста хіміків. Хоча, за словами науковців, поки не вивезений гексахлорбензол, доти зберігається загроза поширення його шкідливого впливу через протікання.

Як повідомила голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко, планують провести пілотний проект рекультивації колишнього полігону гексахлорбензолу, «не просто забрати токсичні відходи, а привести до ладу цю територію».

Міський голова Калуша Ігор Насалик вважає помилкою, що свого часу не була підтримана його пропозиція про будівництво на Прикарпатті заводу з переробки гексахлорбензолу, який би потім працював як сміттєпереробний завод. Вартість такого проекту була 100 мільйонів гривень, а, за словами Ігоря Насалика, зекономили б мільярд гривень.

Проти такої ідеї категорично виступив голова обласної держадміністрації Михайло Вишиванюк. Екологи переконані, що таку пропозицію не підтримала б і громадськість Прикарпаття.
XS
SM
MD
LG