Доступність посилання

ТОП новини

Голос Квітки Цісик зачаровує мільйони людей у світі


Четвертого квітня Квітці Цісик було б 60 років
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:20 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Четвертого квітня Квітці Цісик було б 60 років

Львів – Четвертого квітня американській співачці українського походження Квітці Цісик мало б виповнитись 60 років. Попри те, що її немає у живих 15 років, голос Квітки Цісик донині зачаровує мільйони людей у світі. У Львові пам’ятають співачку, тут, на будинку, де мешкали її рідні, встановлена меморіальна таблиця, у школі є музей співачки, одну з вулиць назвали її іменем, а у майбутньому це буде співоча вулиця міста.

Квітка Цісик записала за життя два альбоми українських пісень і донині її пісні популярні. Вона не любила багатолюдних концертів у великих залах, пригадують рідні і друзі, віддавала перевагу студійним записам. Її голос у тиші звучав по-особливому чарівно. Сім років жінка боролась із важкою хворобою – раком.

Батько Квітки Цісик був львівським скрипалем. Її бабуся, дідусь, мама мешкали у Львові до 1944 року. Родина була знаною інтелігенцією у місті. Квітка Цісик приїздила один раз із мамою у Львів на початку 80-х, у радянський час. Ця їхня мандрівка, звісно, ніким не афішувалась, пригадує племінниця співачки Марта Цісик.

«Так сталося, що родина мусила емігрувати у США, вона там народилась, але Квітка відчувала себе українкою, частинкою цієї землі, бо була з нею генетично пов’язана. Вона була мужньою жінкою, бо ті випробування, які випали на її молодий вік, не зламали її, вона тримала себе в руках, у тій гармонії, що генетично у ній була закладена. Ми вдома мали платівку Квітки і пригадую, коли слухали, то батьки боялись, щоб це не було чути з квартири, бо мали б неприємності. Ми давали людям цю платівку слухати, і вона до нас повернулась, хоч вже гадали, що втратили», – каже племінниця співачки.

Батько навчав Квітку музиці, вона закінчила Нью-Йоркську консерваторію, де опанувала вокальну техніку і ще студенткою обрала для себе псевдо Кейсі. Квітка також була голосом у комерційній рекламі відомих американських корпорацій. За зароблені гроші і видала альбоми українських пісень. Співачка працювала і допомагала багатьом відомим американським музикантам і продюсерам.

Музей відчинений для всіх

У музеї Квітки Цісик у львівський школі № 54 є кілька її особистих речей, фотографії співачки, платівка і диски з піснями. А найважливіше, кажуть школярі, що вони люблять пісні у виконанні Квітки Цісик, яких, на жаль, майже не чути в українському теле- і радіопросторі.

– Українські пісні красиві, ми любимо їх, особливо Квітки Цісик. Її пісні завжди можна почути під час екскурсії у музеї.

– Пісні якісні українські, ми народились в Україні, але їх не чути в ефірі в Україні, це вже політика більше.

– Чомусь так сталося, що за кордоном українці більше шанують українське. Але ми часто слухаємо її пісні у школі.

– Всі пісні Квітки Цісик гарні, особливі. Люблю «Я піду в далекі гори», «Два кольори», «Іванко».

Є задум неподалік школи створити «співочу вулицю» Квітки Цісик, яка зверху нагадуватиме звуковий пульт, буде й сцена. Громадський діяч, лікар Роман Грицевич розповів, що встановлять лавки, якщо хтось сяде на них, вмикатиметься пісня Квітки Цісик. Така незвичайна вулиця мала б стати улюбленим місцем відпочинку для львів’ян, які шанують українську музику.

Оскільки співачка померла від раку молочної залози, як і її мама та сестра, то ще одним задумом у львівських шанувальників творчості Квітки Цісик є придбання пересувного мамографа, що дозволить безкоштовно діагностувати жінок у містах і селах області.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG