Доступність посилання

ТОП новини

Туристичні маршрути в Криму маркують іноземними мовами


Таблички зроблені російською та англійською мовами, Сімферополь
Таблички зроблені російською та англійською мовами, Сімферополь
Сімферополь – У Сімферополі презентували спільний українсько-чеський проект маркування туристичних маршрутів у горах. Кілька років він діє у Карпатах, а позаторік чеський досвід маркування поширили і на Кримські гори. З цієї нагоди Міністерство курортів і туризму автономії, а також посольство Чехії в Україні підписали меморандум про співпрацю у сфері туризму. Кримчани чеському досвідові і грошам раді, втім, із зауваженнями.

Пішохідний туризм у Криму популярний ще з радянських часів, але останні два десятиліття коштів на маркування туристичних маршрутів у Кримських горах виділяється недостатньо. Саме тому, за словами заступника міністра курортів і туризму Криму Ігоря Котляра, пропозицію чеського посольства поділитися своїм майже віковим досвідом розвитку зеленого туризму, підкріплену фінансовими можливостями, кримські урядовці із вдячністю прийняли.

Керівник Кримської рятувальної служби Володимир Мельников: українська мова не потрібна
Керівник Кримської рятувальної служби Володимир Мельников: українська мова не потрібна
На практиці головним партнером чехів стала Кримська контрольно-рятувальна служба. Її керівник Володимир Мельников каже, що маркування допомагає не лише кращій орієнтації туристів на місцевості, але й підвищенню їхньої безпеки.

Чеський експерт із зеленого туризму Іво Докоупіл розповів, що маркування ведуть за європейськими стандартами, й воно передбачає встановлення вказівників і табличок, створення стендів і мап. Усі промарковані маршрути переносять на мапи, які друкують для Криму.

Таблички і вказівники для туристів містять дані про назву об'єктів, маршрут, відстані, орієнтовний час руху, висоту над рівнем моря, телефони рятувальних служб і GPS-координати місця. Написи зроблені російською та англійською мовами. Саме ця обставина викликала критичні запитання з боку журналістів – чому відсутня українська мова?

На українську мову чеських грошей не вистачило, а своїх немає?

Посол Чехії в Україні Іван Почух запевнив, що тут немає політичного підтексту.

Посол Чехії в Україні Іван Почух
Посол Чехії в Україні Іван Почух
«Нам порахували наші експерти, що тут більшість людей говорить російською і більшість туристів приїжджає із Росії», – зазначив посол Іван Почух.

Таким «експертом» виявився голова контрольно-рятувальної служби Володимир Мельников, який заявив, що особисто наполіг на російській мові. На зауваження, що майже три чверті туристів, які приїжджають до Криму – громадяни України, чиновник має свою відповідь.

«Більша частина людей, навіть якщо вони з України, все одно надають перевагу російській мові. Це такі наші практичні спостереження. Крім того, основна кількість інформації, яка проходить по Криму, є російськомовною. Вона всім зрозуміла, і це нікого не обмежує», – вважає чиновник.

«Якби ми, повірте, дискутували, якою мовою робити маркування, то ми ось так і досі б сиділи без таких вказівників і не мали б допомоги з боку Чеської Республіки», – заявив заступник міністра Ігор Котляр.

Він також стверджує, що нині в Україні немає затвердженого стандарту щодо такого маркування туристичних маршрутів, зокрема, і мови написів. Водночас, за даними чеських партнерів, в українських Карпатах, де цей проект реалізовують уже 6-й рік, маркування проводять українською мовою з транслітерацією латиницею.

Іво Докоупіл каже, що в європейській практиці є й багатомовні вказівники, тож у Криму їх можна було робити 4 мовами – українською, кримськотатарською, російською та англійською. Але для цього потрібні додаткові кошти. Цього ж року чеський уряд на маркування туристичних стежок у Криму і Карпатах виділив 11 тисяч євро проти 20 тисяч торік.

У Криму ця програма чеського посольства стартувала у 2011 році, коли за пілотний регіон був обраний Бахчисарайський район. Зараз там уже промарковані близько 250 кілометрів гірсько-туристичних маршрутів. А загалом по Криму – понад 360 із запланованих майже тисячі кілометрів. За словами Володимира Мельникова, до кінця літа за допомогою чеських партнерів маркування повністю завершать.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG