Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську вимагали захистити унікальне озеро


Озеро Куряче, Дніпропетровськ
Озеро Куряче, Дніпропетровськ
Жителі Дніпропетровська вимагають захистити останнє вціліле в лівобережній частині міста велике озеро – Куряче, заявили в понеділок члени ініціативної групи жителів у Дніпропетровську.

За словами жителів, які живуть поблизу водойми, зійшовшись на збори прямо біля водойми, вони зажадали від влади вжити заходів для збереження унікального озера.

Як розповідають люди, нинішнього року екологічна ситуація на озері Курячому значно погіршилась: із нього йде різкий запах фекалій. Мешканці кажуть, що до озера цілодобово течуть каналізаційні стоки довколишніх висотних будинків, просто без очистки; крім того, вони підозрюють, що до водойми скидаються відпрацьовані води довколишніх автомийок, м’ясокомбінату, гаражних кооперативів тощо.

«За всі роки, скільки існує озеро, такого ще ніколи не було. Більш як 15 хвилин поблизу бути не можна, починає нудити. У цьому районі неможливо жити і навіть проходити поруч. Люди, які живуть у найближчих будинках, взагалі не відкривають вікна, а провітрюють будинки кондиціонерами. Крім того, стоки забруднюють свердловини, з яких місцеві жителі набирають питну воду», – розказала місцева жителька Лариса Важинська.

Ініціативна група жителів наполягає на тому, щоб до озера припинили скидати шкідливі стоки, а саме озеро розчистили і облаштували дренажною системою, залучивши кошти організацій, які винні в забрудненні. Якщо за місяць нічого не буде зроблено, жителі мають намір перекрити рух на одній зі жвавих автомагістралей міста – Донецькому шосе.

Голова Дніпропетровського осередку Всеукраїнської громадської організації «За право громадян на екологічну безпеку» Наталя Кожина повідомила, що експерти вже взяли проби води з озера і готують звернення до прокуратури.

«На сьогодні озера вже фактично немає, його просто вбили, забруднивши ґрунт і всю рослинність, яка там була. Коли у нас будуть результати, ми звернемося до прокуратури з вимогою провести перевірку, визначити ступінь екологічного збитку та притягнути до відповідальності винних», – сказала еколог.

Озеро Куряче розташоване у приватному секторі Дніпропетровська, в останні десятиліття мало глибину в понад 10 метрів. Ще не так давно в унікальному озері фіксували лікувальні глини, рідкісні види флори та фауни.
XS
SM
MD
LG