Доступність посилання

ТОП новини

Чи справді Донеччина годує всю Україну?


Донецьк – Донецька область має одне з найкращих фінансувань в Україні. Однак місцева влада все одно продовжує нарікати на те, що місто, як і область, віддають держбюджету в рази більше, ніж отримують з нього. Наскільки правдивою є теза про те, що східні промислові регіони годують всю державу?

В той час, як багато хто вважає, що Донецьк та область, як батьківщина президента та багатьох нинішніх високопосадовців, отримують завеликі гроші з державного бюджету, донецький міський голова Олександр Лук’янченко зазначає, що місто й досі отримує крихти у порівнянні із тим, що віддає державі.

Віддали 17,8 мільярда, а на весь розвиток міста пішло 3 мільярди – це статистичні дані
Олександр Лук’янченко
«Те, що в 2012 році ми в усі рівні бюджету віддали 17,8 мільярда, а на весь розвиток міста пішло 3 мільярди – це факт, це статистичні дані», – пояснює Олександр Лук’янченко. Він додає, що окрім цього в 2012 році місто повністю самостійно забезпечило всі пенсійні виплати донеччанам.

«Ми минулий рік забезпечили сто процентів виплат своїм пенсіонерам за рахунок міських надходжень у пенсійний фонд. Ні багато, ні мало – це 6,7 мільярда гривень. А для того, щоб виплатити пенсії нашим міським пенсіонерам, було необхідно 6,3. Чотириста тисяч віддали іншим регіонам на виплату пенсій», – зауважив Олександр Лук’янченко.

У Донецьку понад 200 тисяч пенсіонерів, адже шахтарі за законом починають отримувати пенсії раніше, а також найближчі родичі вже померлих гірників отримують половину їхніх пенсій.

Однак, за даними Центру соціально-економічних досліджень, жоден регіон, крім Києва, не може сам утримувати своїх пенсіонерів. І Донецьк все ж отримував кошти з центру на пенсійні виплати. У звіті організації йдеться: «Майже все, що донеччанин «переплатив» до центрального бюджету у вигляді податків – близько 470 гривень на місяць, – було витрачено на утримання своїх же донецьких пенсіонерів».

Наскільки обґрунтоване потужне фінансування Донеччини?

Донецький економіст Олександр Кендюхов підтверджує те, що насправді Донеччина отримує більше фінансування з держбюджету у порівнянні з іншими областями. Він це пов’язує передусім із тим, що, по-перше, регіон має погану екологічну ситуацію, а по-друге, вугільна галузь не є прибутковою, а тому, по суті, утримується державою.

Не зовсім правомірно говорити, що Донецька або якась інша область годує якусь іншу територію України
Олександр Кендюхов
«Не зовсім правомірно говорити про те, що Донецька або якась інша область годує якусь іншу область або іншу територію України. Перемагає Київ – там найбільший валовий регіональний продукт на одну особу. На другому місці – Дніпропетровська (область), на третьому – Полтавська. І Донецька тільки на четвертому місці. Я, як економіст, є противником дотацій будь-якої області. Економічна система має бути самодостатньою. Проте гіпертрофованість національної економічної системи обумовлює низку негативних чинників – ці чинники вимагають датування найбільш вразливих складових національної економіки», – зазначає Кендюхов.

Мова йде, зокрема, про збиткову вугільну промисловість. Економіст бачить вихід із ситуації в тому, щоб піти за прикладом Франції – у шахтарських містечках дати людям змогу вести власний невеликий бізнес. Для цього державі треба виплатити грошові субсидії у розмірі річної зарплати працівникам підприємств, які потрібно закрити за збитковістю. А далі на три роки позбавити нові підприємства від податків.
  • Зображення 16x9

    Олена Поволяєва

    На Радіо Свобода з жовтня 2011-го року. Народилася, виросла, живу та працюю в Донецьку. У 2009-му році отримала ступінь магістра журналістики та диплом з відзнакою в Донецькому національному університеті. Цікавлюся документальним та радикальним кіно, сучасним мистецтвом, літературою. Катаюся на роликах, подорожую.

    Olena Povoliaieva | Создайте свою визитку


XS
SM
MD
LG